Moneda europeana se tranzactiona joi in jurul orei 11 la un curs de 4,39 lei, dupa ce miercuri leul fusese impins in afara intervalului strans de tranzactionare de 4,38-4,39/EUR pana la 4,40/EUR in apropierea inchiderii sedintei locale. Explicatia ar putea tine, spun economistii ING, de scaderea cotatiei EUR/USD condusa de date divergente din Europa si SUA. Insa moneda locala nu s-a depreciat dincolo de pragul de 4,40/EUR, fapt care impreuna cu volumele relativ ridicate, puncteaza catre existenta temerilor legate de interventii ale bancii centrale in apropierea acestui nivel. Intrucat ne asteptam ca licitatia de titluri de stat pe un an si sase luni de astazi sa atraga cerere straina limitata, credem ca leul este inca vulnerabil in sensul deprecierii, insa persistenta temerilor legate de interventii oficiale ar trebui sa il mentina stabil. Asadar, prgnozam ca leul va oscila astazi intre 4,39- 4,40/EUR, spun economistii citati.

Ratele de pe curba de randamente FX swap au scazut intr-un mod impresionant ieri, cu scadenta ON aflandu-se momentan in jurul nivelului facilitatii de depozit, in vreme ce ratele la 1M s-au prabusit cu peste 50pb pentru a ajunge la 4,15%. Ratele pntru scadente mai indepartate au scazut mai putin, segmentul 3M-1Y fiind in continuare inversat, intre 4,50%-4,35%.

  • Scaderea rapida a ratelor ON pare a fi condusa fie de o combinatie de scadente nete foarte mari (4 miliarde lei pana acum in martie) si o piata ineficienta (in care participantii se adapteaza mai greu la conditiile de lichiditate), fie de existenta unei piete segmentate (in care sectorul activ al acesteia are un surplus de lichiditate, in vreme ce restul participantilor are deficit, insa posbilitatile de finantare a deficitului sunt limitate din cauza riscului de credit). Daca cel de-al doilea scenariu este cel real, atunci vom observa la operatiunea repo de luni cerere pentru finantare la rata de 5,25%, chiar daca ratele din piata vor fi mai reduse decat acest nivel.
  • In acest caz, vor fi alimentate asteptarile pentru persistenta ratelor pe termen scurt mult sub rata de dobanda cheie in urmatoarele luni, fapt ce credem ca va cantari in plus in sensul scaderii ratelor de finantare a ministerului finantelor.

Imbunatatirea conditiilor de lichiditate va conduce cel mai probabil la o cerere ridicata la licitatia pentru titluri de stat la un an si sase luni de astazi, cand ne asteptam ca MF sa vanda suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim usor sub 5,20%.