Printre cele mai urgente reforme, care ar trebui implementate in Romania sunt privatizarea companiilor de stat, considerate gauri negre in bugetul national si viabilizarea sistemului de asistenta sociala - sanatate, pensii publice. Privatizarea companiilor de stat pare a fi singura solutie validata istoric, in timp ce "managementul privat" al acestora s-a dovedit o strutocamila fara sanse reale de succes (a se vedea incercarile de la Tarom, CFR, Administratia Portului Constanta etc.). Insa cel mai dificil lucru este regandirea sistemului serviciilor sociale fundamentale, in special implicarea sectorului privat in oferirea acestora, se arata in Raportul Societatii Academice din Romania (SAR) difuzat joi.

(vezi atasament)

La inceputul anului trecut economia romaneasca a surprins pe toata lumea placut, depasind cele mai optimiste prognoze. Ce-i drept, o crestere economica de 2.5% din PIB, ajustata in urma cu doua luni la 2.2% pentru 2011 nu reprezinta o evolutie spectaculoasa, dar vestea devine infinit mai buna cand o raportezi la contractia economiei inregistrata in 2010 de -1.1%. Iata ca in 2012 Romania a batut pasul pe loc la capitolul economie, in ciuda previziunilor unor organizatii internationale precum FMI sau Comisia Europeana, care estimau o crestere de aprox. 1.4%, se mai arata in Raportul SAR.

Rezultatul final e pe masura mediului de afaceri supraincarcat de reglementari si birocratie si a instabilitatii politice pe care le-am avut: 0.2% crestere a produsului intern brut. Desi SAR s-a plasat printre optimistii moderati in prognozele sale, experti ai panelului si-au exprimat parerea ca Romania nu va inregistra niciun avans economic. Ceea ce s-a si intamplat, din pacate. Deja nesurprinzator, BNR a ratat si in anul care a trecut tinta anuala a inflatiei la sfarsit de perioada de 3% (inregistrand in ultimul trimestru o rata a inflatiei de 4.95% situata in afara intervalului de variatie).

  • Analisti locali sau internationali, precum Moody`s sau BERD, si-au exprimat increderea in institutia condusa de Mugur Isarescu, previzionand o rata medie anuala de maxim 3%. Insa la nivelul intregului an, panelul de experti SAR a avut dreptate si rata medie anuala pentru 2012 a fost de 3.33%. Aceasta inseamna ca puterea de cumparare a leului a fost erodata, iar romanii s-au vazut in postura de a achizitiona mai putine produse cu aceiasi bani, fata de 2011.
  • Un alt capitol care a surprins neplacut, in special populatia, a fost evolutia cursului de schimb leu/euro. Nimeni nu se astepta la devalorizarea leului pana in punctul de a depasi la un moment dat in vara 4.6 RON/EUR. Doar cei mai pesimisti experti invitati in panelul SAR au intuit ca anul va fi incheiat cu un curs de schimb descurajator pentru populatie (cu efecte in cresterea cheltuielilor la utilitati, nesiguranta printre producatori, etc.), si anume 4.4287 RON/EURO.
  • Rezultat al iesirilor de capital inclusiv pe fondul crizei politice din vara, devalorizarea leului a fost evidenta si la nivel de curs BNR mediu de 4.456 RON/EUR pentru 2012, mult superior celui anterior de 4.2379 RON/EUR pentru 2011.
  • Desi deficitul bugetar e previzionat la un nivel decent, am spune, - de 2.64% din PIB -, iar datoria publica este estimata a depasi usor pragul de 42% din PIB, restul indicatorilor macroeconomici indica neincrederea in redresarea economiei. In primul rand, evolutia leului si a puterii sale de cumparare este serios pusa sub semnul intrebarii: prognozele privind inflatia sunt mult mai pesimiste decat in alti ani, iar cursul de schimb pare a fi cel mai vulnerabil in perioada ce urmeaza.

Mai jos aveti estimarile SAR pentru 2013. Plimbati mouse-ul peste bare pentru a va aparea cifrele

  • Temerile sunt ca Romania nu va atrage investitii straine directe substantiale si ca iesirile de capital vor continua si in 2013, punand presiune asupra cursului de schimb. In plus, exista posibilitatea ca BNR, sub influenta conjucturii macroeconomice la nivel mondial, dar si a conjucturii politice actuale, sa aplice politici monetare mai laxe, permitand o inflatie mult mai mare decat cea tintita. Totusi, speranta se afla in mediul de afaceri privat si in conlucrarea dintre guvern si acesta la nivel de reducere a poverii fiscale, a birocratiei etc.
  • Expertii panelului estimeaza ca Romania va cunoaste totusi un progres infim - crestere de 1.03% din PIB, ca bursa va incheia, si ea, pe plus anul si ca somajul va fi mai scazut decat in anul ce a trecut ¬ de 6.35%. Sigur, ultimul indicator poate ridica probleme in materie de relevanta, dupa cum ne-au atras atentia unii dintre experti, daca acesta contureaza sau nu o imagine corecta a pietei muncii din Romania, in conditiile in care cateva milioane de romani lucreaza in strainatate si alte cateva lucreaza la negru in economia informala.
  • Printre cele mai urgente reforme, care ar trebui implementate in opinia expertilor SAR, sunt enumerate privatizarea companiilor de stat, considerate gauri negre in bugetul national si viabilizarea sistemului de asistenta sociala - sanatate, pensii publice. Privatizarea companiilor de stat pare a fi singura solutie validata istoric, in timp ce "managementul privat" al acestora s-a dovedit o strutocamila fara sanse reale de succes (a se vedea incercarile de la Tarom, CFR, Administratia Portului Constanta etc.). Insa cel mai dificil lucru este regandirea sistemului serviciilor sociale fundamentale, in special implicarea sectorului privat in oferirea acestora. Daca vor fi facuti pasi spre luarea de masuri pe aceste paliere, cel mai probabil reformele se vor realiza partial.