"Leul a inceput aceasta saptamana printr-o depreciere de pana dincolo de RON 4,41/EUR, iesind din obisnuitul interval ingust de 4,39-4,40/EUR in care a fost tranzactionat in precedentele doua sedinte. Motivul care a declansat aceasta miscare pare sa fi fost stirea conform careia detinatorii de depozite din Cipru vor contribui la finantarea ajutorului financiar pentru stat. Totusi, data fiind deprecierea relativ redusa, de circa 0,5% de pana in acest moment si volumele mici pe care a fost indusa, credem ca temerile legate de interventii ale bancii centrale vor limita potentialul de slabire a leului si ne asteptam ca moneda locala va oscila intre 4,41-4,42/EUR astazi", scriu economistii ING intr-un raport destinat clientilor bancii. La ora 11,15, leul se tranzactiona la nivelul de 4,4142/eur.

"Curba FX swap a ramas neschimbata, semnaland probabil ca piata se asteapta ca banca centrala sa continue sa ofere lichiditate nelimitata la operatiunea repo de astazi. Credem ca tabloul lichiditatii din sistem va fi si mai clar dupa operatiunea repo de astazi, intrucat ratele ON care au ramas la nivelul facilitatii de depozit de ceva vreme implica faptul ca orice suma atrasa la repo ilustreaza o piata segmentata a lichiditatii. Acest lucru nu ar fi deloc pozitiv pentru leu, fiind un indiciu ca ratele ON vor ramane probabil mult sub nivelul ratei cheie de 5,25% pentru mai multa vreme.

Ne asteptam ca ministerul finantelor sa vanda inca o data doar sumele planificate de 500 milioane lei la fiecare din cele doua licitatii de titluri de stat la un an si la sapte ani de astazi, in pofida unei cereri care va fi probabil ridicata. In linie cu miscarile din piata secundara, credem ca randamentul maxim pentu titlurile de stat la un an va iesi in jurul a 5,07%, cu aproximativ 10pb mai redus decat cel atins la licitatia pentru un instrument similar din urma cu o saptamana. Apetitul scazut pentru activele de risc va afecta probabil cererea jucatorilor straini pentru titlurile de stat la sapte ani, iar in aceste conditii prognozam un randament maxim de circa 5,6% la licitatia de astazi pentru aceste obligatiuni", se mai arata in raportul citat