"Banca Transilvania este atenta la contextul din Cipru si urmeaza instructiunile oficiale primite. Ponderea activitatilor Sucursalei BT Cipru este nesemnificativa in totalul activitatilor bancii, fiind axata mai ales pe transferuri din Cipru catre Romania, ale romanilor care lucreaza in Cipru", au transmis luni HotNews oficialii institutiei de credit. BT detine doua unitati in Cipru.

Banca Transilvania a patruns pe piata cipriota in octombrie 2007, cand a deschis Sucursala Cipru, aflata in Nicosia, str. Spyros Kyprianou nr.18. In decembrie 2010, BT a deschis a doua unitate cipriota, pozitionandu-se ca principala banca pentru cei 40.000 de romani care lucreaza in Cipru.

Incepand de luni dimineata, pe pagina de Internet a BT Cipru era postat un mesaj prin care clientii erau anuntati ca, avand in vedere recenta decizie luata de Eurogroup, transferurile din conturi deschise la Banca Transilvania - Sucursala Cipru catre alte tari (inclusiv catre alte conturi deschise in Banca Transilvania) sunt temporar suspendat.

Context:

Parlamentul cipriot urmeaza sa se reuneasca de urgenta luni pentru a incepe procedurile de ratificare a planului de ajutor financiar in valoare de 10 miliarde de euro negociat cu Uniunea Europeana, plan ce presupune aplicarea unei taxe exceptionale asupra depozitelor bancare - altfel spus, retinerea unei cote din fiecare depozit. Presedintele cipriot Nicos Anastasiades, revenit sambata seara in tara de la Bruxelles, urma sa rosteasca duminica un discurs pe aceasta tema in Parlament si sa adreseze un mesaj natiunii, insa acestea au fost amanate, de asemenea, pentru luni. Pe de alta parte, agentia AFP a cerut parerea mai multor analisti economici, care considera ca masura fara precedent de a impune o taxa exceptionala pentru depozitele bancare risca sa destabilizeze economia Ciprului - un centru financiar major, si sa provoace probleme pe termen lung.

  • Ce prevede controversatul acord de salvare

Cu scopul de a isi reduce participarea la acest imprumut, dupa ce Nicosia a solicitat 17 miliarde de euro, creditorii i-au cerut sa instituie o taxa exceptionala, in cuantum de 6,75% asupra tuturor depozitelor bancare in valoare de pana in 100.000 de euro si de 9,9% pentru cele ce depasesc acest prag.

Masura solicitata de ministii de Finante din zona euro este una fara precedent in pachetele anterioare de salvare. Se estimeaza ca aproape jumatate din depozitele din bancile cipriote apartin cetatenilor rusi non-rezidenti.

Aceste prelevari, menite sa colecteze 5,8 miliarde de euro, vor fi aplicate tuturor persoanelor rezidente pe insula. Taxele pe capital si dobanzile depozitelor vor fi compensate integral, prin distribuirea de actiuni, a precizat ministrul Finantelor, Michalis Sarris.

In cadrul negocierilor sale cu UE si FMI, Guvernul a fost nevoit sa cedeze, de asemenea, si in privinta altei linii rosii si sa accepte cresterea impozitelor asupra intreprinderilor.

Cipru a obtinut un ajutor in valoare de 10 miliarde de euro, cu o contributie din partea FMI in valoare de un miliard, potrivit unei surse diplomatice europene. La final, datoria cipriota va fi de 100% din PIB, in 2020.