"Calea aleasa in Cipru, de prelevare a 10% din volumul depozitelor este foarte periculoasa. Confiscarea, caci asa ceva este, pune in discutie garantarea depozitelor si creeaza un precedent foarte riscant in UE. In pofida declaratiilor ca Cipru este caz unic, ca nu se va repeta, cine poate crede asa ceva? Daca s-a produce unfenomen de run pe intregul sistem bancar? Inca o data vedem cat de rea a fost supravegherea exercitata de banci centrale, inclusiv de BCE, care a permis ca activele unui sector bancar national sa depaseasca PIB-ul de cateva ori; am avut o integrare financiara in UE aiurea", a explicat pentru HotNews profesorul de economie Daniel Daianu.

Daniel DaianuFoto: Hotnews

Asa au ajuns pe butuci economiile UK, Irlandei, etc cu supraexpansiunea lor financiara irationala, mai adauga fostul ministru de Finante si eyuroparlamentar. "Ca unii spala bani prin conturi din Cipru este motiv serios de ingrijorare; se spala si prin conturi din alte tari din UE. Aici ar trebui sa se discute despte tax-havens in general, daca nu merita ca acestea sa fie controlate mult mai riguros, sau ca tax-havens sa nu existe in UE, chiar daca unele fonduri ar pleca. Unii invoca cazuri anterioare de "taxare" a depozitelor. Da, dar atunci nu aveam de-a face cu o criza in zona euro, cu o criza de anasmblu a sectorului bancar, cu efecte de contagiune de amploarea celor de acum. Si mai este ceva: noroc ca avem BCE care poate interveni ca lender of last resort. Altminteri ar fi rau de tot...", mai considera Daniel Daianu.

Autoritatile cipriote negociaza in aceste ore cu creditorii internationali pentru a revizui taxa asupra depozitelor babcare din aceasta tara, o masura fara precedent care a facut sa tremure pietele financiare, a anuntat o sursa europeana citata de AFP.

Dezbatera parlamentara a planului european de salvare a fost amanata pentru marti.

"Autoritatile cipriote sunt in curs de finalizare a unei noi propuneri care ar putea fi adoptata in Parlament", limitand impactul taxei asupra micilor deponenti, a afirmat aceasta sursa.

Detaliat, ar fi vorba de introducerea a trei transe - vizand depozitele sub 100.000 de euro, intre 100.000 si 500.000 de euro si peste 500.000 de euro - si aplicarea de regimuri diferite de taxare.

Potrivit presei locale, taxarea s-ar putea reduce la 3% pentru depozitele sub 100.000 de euro si sa se majoreze la 15% peste pragul de 500.000 euro.

Votul celor 56 de deputati ciprioti privind planul de salvare european este prevazut la ora 16,00 (14,00 GMT), in timp ce sindicatele au facut un apel la proteste in fata Parlamentului.

Pe de alta, parte, Jorg Asmussen, membru german in consiliul director al Bancii Centrale Europene, a deschis luni usa pentru amendarea planului de salvare a Ciprului stabilit sambata la Bruxelles, atat timp cat finantarea sa este asigurata.