Marti dimineata inca nu era clar daca votul privind taxarea suplimentara a depozitelor cipriote va avea loc in cursul zilei sau va fi amanat pentru miercuri, scrie presa elena. Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Christos Stylianidis declara pentru Skai TV marti dimineata ca nu exista in acest moment niciun indiciu care sa confirme ca votul, preconizat initial a avea loc duminica, va avea loc in cursul zilei de marti. Cateva minute mai tarziu, ministrul Apararii, Fotis Fotiou a declarat tot la Skai TV ca votul final ar putea avea loc miercuri, chiar daca dezbaterile vor incepe marti.

Stylianidis si Fotiou au confirmat faptul ca in acest moment nu exista suficient sprijin parlamentar pentru a face taxarea depozitelor sa treaca. Stylianidis a mai adaugat ca se examineaza propunerea taxarii doar a depozitelor mai mari de 100.000 de euro, nu si a celor sub aceasta limita. "In cazul in care aceasta taxa nu va trece prin Parlament, atuncine vom uita la planul B, pe care il studiem, dar pe care nu il pot discuta public", a spus el.

Intre timp, bancile raman inchise pana joi, potrivit unui anunt al Bancii Centrale cipriote dar ATM-urile sunt constant alimentate cu bani pentru ca cei care doresc sa isi retraga bani sa nu intampine probleme

Zona Euro vrea sa nu mai taxeze deponentii din Cipru care au mai putin de 100.000 de euro in conturi, insa decizia finala le va reveni autoritatilor cipriote, a afirmat luni seara surse apropiate discutiilor, citate de AFP.

"Zona Euro este de acord cu o taxa zero pentru micii deponenti", a informat o sursa europeana la finalul unei teleconferinte a ministrilor de finante din uniunea monetara. "Decizia depinde de ciprioti", a aratat o a doua sursa.

Daca aceasta decizie este luata, va trebui in schimb "majorate taxele pentru depozitele mari", a precizat de asemenea o sursa diplomatica la Bruxelles.

Intr-un comunicat difuzat la finalul a peste doua ore de discutii, ministrii de finante din zona euro au aratat ca "autoritatile cipriote vor sa introduca mai multa progresivitate in ceea ce priveste taxa exceptionala asupra depozitelor bancare (...), cu conditia ca (...) acest lucru sa nu modifice valoarea totala a ajutorului financiar" din partea UE si FMI.

Zona Euro si FMI au ajuns sambata la un acord privind un plan de salvare de maxim 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxari exceptionale a depozitelor bancare care va furniza aproape 6 miliarde de euro.

Ciprul este astfel a cincea tara din Zona Euro care beneficiaza de un program de ajutor international.

Valoarea acestui ajutor este net inferioara sutelor de miliarde varsate in contul Greciei si zecilor de miliarde pentru Portugalia, Irlanda si sectorul bancar spaniol.

Dar, lucru nou, pentru a-si reduce implicarea, creditorii internationali au cerut Nicosiei sa aplice o taxa exceptionala de 6,75% pentru toate depozitele bancare sub 100.000 de euro si de 9,9% peste acest prag, precum si o retinere la sursa a banilor datorati.

La aceste taxe se adauga privatizari si o majorare a impozitelor asupra societatilor care crester de la 10 la 12,5%.

Autoritatile cipriote au negociat in cursul zilei de luni cu creditorii internationali pentru a revizui taxa asupra depozitelor bancare din aceasta tara.