​In Monitorul oficial de marti (nr.146/19 martie 2013), a fost publicata o modificarea a legii (L50/14.03) privind combaterea evaziunii fiscale. Efectele noii legi constau, pe scurt, in definirea de noi fapte ca infractiuni si majorarea sanctiunilor pentru faptele de evaziune fiscala. De pilda, legiuitorul considera infractiune si o pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa. Asta ca sa dau doar un exemplu.

  • Care sunt noile fapte considerate infractiuni?

1. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.

2. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie. Nota : prevederea lasa loc de interpretare a termenului de 15 zile, in mod normal ar trebui sa fie sanctiune daca se depasesc aceste 15 zile.

3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

Nota: atentie la impozitele de pe stat cu retinere la sursa!

  • Ce majorari de pedepse regasim?

Daca prin faptele de evaziune s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani.Daca prin faptele de evaziune fiscala s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majorează cu 7 ani.

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.