Studiu BCR: Imbatranirea populatiei are 3 efecte economice: incetinirea cresterii, mentinerea dependentei de capitalurile straine si cresterea presiunii pe buget

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 20 martie 2013, 10:56 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Eugen Sinca- BCR
Foto: Hotnews
 documente
(20 Mar 2013) PowerPoint, 1MB
Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc  trei efecte economice majore: incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung, a declarat Eugen Sinca, analistul- sef al BCR cu ocazia lansarii Raportului Implicatiile economice ale procesului de imbatranire a populatiei din Romania.
Descarca din atasament prezentarea facuta cu ocazia lansarii Raportului

Unul din sapte romani are in prezent peste 65 de ani si, in lipsa unei imbunatatiri a natalitatii, in 2030 un roman din cinci va avea peste 65 de ani urmand ca in 2060 raportul sa ajunga unu la trei, se mai arata in Raport.
Activele financiare ale unui roman sunt de 13 ori mai mici decat cele ale unui german iar structura acestora este dominata de active lichide, ceea ce ridica probleme majore cu privire la resursele financiare care pot fi utilizate la batranete.

Din Raportul lansat miercuri:

 • In anul 2030 femeile vor trai la pensie 22 de ani iar barbatii 17 ani; cresterea graduala a nivelului de trai din timpul vietii active va face ca persoanele pensionate sa fie putin dispuse sa accepte o schimbare a standardului de viata dupa 65 de ani in urma diminuarii veniturilor; pensia publica trebuie completata cu alte resurse financiare care trebuie acumulate incepand cu varsta de 30 de ani.
 • Scaderea populatiei si imbatranirea produc trei efecte economice majore: reducerea PIB-ului potential, mentinerea dependentei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat.
 • Imbatranirea populatiei ocupate din Romania este mult mai accentuata in agricultura, unde 1/3 din persoanele ocupate au varsta de peste 55 de ani.
 • Evolutia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035.
 • In 1990 la fiecare salariat existau 0,4 pensionari; raportul s-a inversat incepand din 1998 iar in prezent la fiecare salariat sunt 1,2 pensionari; la orizontul anului 2060 la fiecare salariat vor fi 1,5 pensionari. 
 • Activele financiare ale unui roman sunt de 13 ori mai mici decat cele ale unui german iar structura acestora este dominata de active ilichide, ceea ce ridica probleme majore cu privire la resursele financiare care pot fi utilizate la batranete. 
 • O prima consecinta economica a imbatranirii si reducerii populatiei totale este scaderea PIB-ului potential, prin diminuarea contributiei fortei de munca dar si a capitalului in conditiile afectarii economisirii interne. PIB-ul potential al Romaniei a scazut la 1,3%  in 2013 de la 5% in 2004, pe seama contractiei investitiilor private.
 • Procesul de imbatranire si de reducere a numarului de locuitori se suprapune peste problemele structurale ale pietei muncii din Romania, respectiv o ocupare excesiva in agricultura si inca redusa in domeniul serviciilor. 29% din forta de munca din Romania se regaseste in agricultura fata de 3,4% in Zona Euro. Sectorul serviciilor reprezinta 42% din forta de munca ocupata in Romania, fata de 72% in Zona Euro. 

Citeste si analiza Imbatranirea Romaniei. Cateva date, grafice si cifre

 • A doua consecinta a imbatranirii si reducerii populatiei totale este presiunea tot mai mare asupra bugetului de stat, atat pe partea de venituri prin afectarea cresterii economice cat si pe partea de cheltuieli, prin majorarea cheltuielilor pentru asistenta sociala si sanatate.
 • Orice crestere a cheltuielilor publice pentru protectie sociala peste nivelul actual poate avea loc numai in conditiile in care are loc si o crestere a ponderii veniturilor bugetare in PIB, care sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana la 32,9% din PIB in 2011.
 • Cresterea veniturilor bugetare in PIB trebuie sa se faca prin intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale si nu prin majorarea fiscalitatii, care ar degrada mediul de afaceri.   
 • A treia consecinta a imbatranirii si reducerii populatiei este afectarea ratei interne de economisire si implicit a investitiilor. De-a lungul vietii indivizii tind sa niveleze consumul care este relativ constant, in timp ce veniturile urmeaza o curba in forma de clopot, cu valori mari in timpul vietii active si mici in copilarie si la batranete. Imbatranirea populatiei creste ponderea gospodariilor cu o rata redusa de economisire.
 • Stimularea economisirii populatiei este esentiala pentru reducerea dependentei Romaniei de fluxurile externe de capital si finantarea interna a cresterii economice – depozite bancare clasice, fonduri de pensii private, fonduri de investitii cu diverse grade de risc, asigurari de viata cu o componenta investitionala, obligatiuni de stat, piata de capital.
 • Cresterea sperantei medii de viata la nastere la 75 de ani in 2011, de la 70 de ani in 1990, a condus la consolidarea ponderii populatiei de peste 65 de ani in total populatie. In 2011 la fiecare persoana de peste 65 de ani existau 5 persoane apte de munca (15-64 ani), dar mai putin de o persoana era salariat care platea contributii pentru sistemul public de pensii.
 • Variatia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 in comparatie cu restul anilor, dupa adoptarea decretului din anul 1966 care interzicea intreruperile de sarcina, va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de pensii si sanatate in jurul anului 2035. Romania trebuie sa dezvolte pana atunci sisteme private de pensii si sanatate suficient de puternice pentru a prelua o parte din povara existenta in sectorul public.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


6454 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  a-nalist (Miercuri, 20 martie 2013, 11:22)

  demaGOGU [utilizator]

  populatia nu a "imbatranit" doar ca 4-5 milioane de tineri au plecat in pribegie!

  e o diferenta
  • -1 (1 vot)    
   scuze! (Miercuri, 20 martie 2013, 12:16)

   costache2 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Am dat click aiurea! De fapt vroiam sa-ti dau un +...
 • +1 (1 vot)    
  Hahaha (Miercuri, 20 martie 2013, 11:49)

  Marionette [utilizator]

  -"stimularea economisirii populatiei"
  -"pensia publica trebuie completata cu alte resurse financiare care trebuie acumulate incepand cu varsta de 30 de ani"

  Sa glorifici economisirea intr-o zi in care oamenii sunt in strada pentru ca statul le FURA banii din cont mi se pare cinism de calitate.

  In plus, "economisirea" pe care o are in minte domnul este o pierdere, intrucat bancile, dupa ce aplica comisioanele si taxele, si adauga dobanda ofera mai putin decat inflatia. Ceea ce inseamna ca daca pun 10 lei de care iau 10 mere azi, peste 20 de ani voi avea 20 de lei de care iau 9 mere, deci am pierdut, nu am economisit. Mai bine iau ceva palpabil si constant in timp, sa zicem 1 kg de aur, sau un apartament, sau un hectar de pamant, pe care daca nu il pot vinde, oricum il pot exploata. Tare limitat sa fiu, sa "economisesc" in banci.

  Alta problema: la nivel global, economia dependenta de energie STAGNEAZA, si fie va continua sa stagneze pana in 2035 fie va fi in RECESIUNE continuua, nu mai este petrol pentru crestere. Bancile au fost folosite la nivel de fitecine tocmai pentru ca exista crestere si pentru fitecinele de azi peste 30 de ani mai apareau 3-5 consumatori. Din 1 miliard in 1900 am ajuns aproape de 8 acum. Pana in anii 1600, cand nu era crestere, iobagii si slugile nu foloseau BANCI. Banca era un fenomen marginal al vietii. De unde stiu ca nu vor deveni la fel daca economia va scadea virtual perpetuu de acum pana in 2035? De unde stiu ca 99% dintre banci nu vor falimenta ? De ce sa pun banii, munca mea, viata mea in ceva care apoi va spune: "ne pare rau, am falimentat"?
  • 0 (2 voturi)    
   trebuie sa economisim in banci!!! (Miercuri, 20 martie 2013, 12:23)

   costache2 [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Astfel statul va putea sa ne fure usor si pe nesimtite atat veniturile prezente (impozite, taxe, etc) cat si pe cele trecute (inflatie). Unde va e patriotismul??? >:)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by