- Deprecierea leului duce, tehnic vorbind, la cresterea preturilor produselor importate. Cand importurile se concentreaza in mare masura pe materii prime, materiale si tehnologiei atunci vor creste si preturile interne (inflatia importata). Ceea ce l-ar incurca pe Guvernator in lupta cu inflatia si acesta este unul din motivele pentru care BNR nu lasa leul sa se duca "in balarii". Numai ca acest lucru nu poate fi facut decat pe termen scurt.
- BNR poate tine leul atata vreme cat il tine rezerva Bancii de emisiune, in speranta ca politicienii vor relansa economia prin decizii de politica fiscala. Vedeti insa asemenea preocupari? Drept pentru care, atata vreme cat Romania va fi blocata politic, Isarescu va tine fraiele foarte strans, cu toate riscurile care decurg de aici.
- Un efect colateral al deprecierii consta in faptul ca exportatorii, pastrandu-si preturile in moneda straina vor castiga la repatrierea valutei un venit mai mare in moneda nationala, iar volumul exporturilor ramane nemodificat.
- In ceea ce priveste importatorii, daca vor decide sa mentina preturile interne nemodificate (pentru a pastra volumul desfacerii), acestia vor inregistra o scadere a profitului, iar daca vor majora preturile, va scadea volumul vanzarilor.
- Cresterea preturilor conduce la scaderea competitivitatii produselor interne.
- Combinata cu cresterea marjelor de profit ale exportatorilor, efectele asupra volumului exporturilor si importurilor sunt nesemnificative. Cum volumul importurilor si exporturilor ramane relativ nemodificat se va inregistra o deteriorare a deficitului comercial datorita deprecierii.
Efectul Cipru, in viziunea ING: Leul nu va atinge miercuri 4,44/eur, dar daca va ajunge la acest nivel (atins doar o data in acest an), sansele de a vedea interventii valutare cresc foarte mult

Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
Ce mama naibii efect Cipru? Nu a fost nimic, au fost doar propuneri si vorbe.