Parlamentarii din Cipru au votat impotriva termenilor de ajutor financiar agreati cu partenerii europeni, stirea contribuind la deprecierea leului putin dincolo de 4,42/EUR pe volume reduse marti seara, se arata intr-o nota transmisa clientilor ING de catre economistii acestei banci. Moneda locala a deschis sedinta de miercuri in jurul nivelului de 4,42/EUR si credem ca persistenta incertitudinii legate de situatia Ciprului ar putea induce in continuare o depreciere usoara a leului. In opinia noastra, leul nu va atinge 4,44/EUR astazi, insa in conditiile in care ar putea ajunge la acest nivel (atins doar o data in acest an) in urmatoarele doua zile, credem ca sansele de a vedea interventii valutare cresc foarte mult, se mai arata in raportul transmis clientilor. De la 4,33 lei/eur cat era la jumatatea lunii ianuarie, leul a ajuns la 4,40/eur iar criza cipriota nu face decat sa mentina tendinta de depreciere.

  • Deprecierea leului duce, tehnic vorbind, la cresterea preturilor produselor importate. Cand importurile se concentreaza in mare masura pe materii prime, materiale si tehnologiei atunci vor creste si preturile interne (inflatia importata). Ceea ce l-ar incurca pe Guvernator in lupta cu inflatia si acesta este unul din motivele pentru care BNR nu lasa leul sa se duca "in balarii". Numai ca acest lucru nu poate fi facut decat pe termen scurt.
  • BNR poate tine leul atata vreme cat il tine rezerva Bancii de emisiune, in speranta ca politicienii vor relansa economia prin decizii de politica fiscala. Vedeti insa asemenea preocupari? Drept pentru care, atata vreme cat Romania va fi blocata politic, Isarescu va tine fraiele foarte strans, cu toate riscurile care decurg de aici.
  • Un efect colateral al deprecierii consta in faptul ca exportatorii, pastrandu-si preturile in moneda straina vor castiga la repatrierea valutei un venit mai mare in moneda nationala, iar volumul exporturilor ramane nemodificat.
  • In ceea ce priveste importatorii, daca vor decide sa mentina preturile interne nemodificate (pentru a pastra volumul desfacerii), acestia vor inregistra o scadere a profitului, iar daca vor majora preturile, va scadea volumul vanzarilor.
  • Cresterea preturilor conduce la scaderea competitivitatii produselor interne.
  • Combinata cu cresterea marjelor de profit ale exportatorilor, efectele asupra volumului exporturilor si importurilor sunt nesemnificative. Cum volumul importurilor si exporturilor ramane relativ nemodificat se va inregistra o deteriorare a deficitului comercial datorita deprecierii.