
Biserica anunta ca isi pune la dispozitie averea. Buna lovitura de imagine, dar mai mult nu cred. Se organizeaza planuri B, planuri C, numai ca Ambulanta financiara pentru Cipru are numere rusesti. Cea germana nu intra in cartiere marginase decat pentru un pret cam mare pentru pacient.
UE vrea controlul capitalurilor. La bancomate sunt cozi cu oameni nervosi.
Nimeni nu isi mai aminteste de Otmar Emminger. Omul a fost seful Bundesbank in perioada in care se puneau bazele teoretice ale UEM, dupa ce alti cativa ani a fost vicepresedintele institutiei germane de emisiune. Cand s-a pus problema infiintarii monedei euro, i-a scris lui Helmut Schmidt si i-a spus ca ar fi o greseala ca Germania sa intre intr-un asemenea mecanism. “De ce sa ne punem rezervele tarii la comun cu altii? Ca sa ajungem sa ii finantam apoi pe italieni, pe irlandezi sau pe greci? “se intreba bancherul central in 1979. Cancelarul a notat pe marginea scrisorii “Richtig” (“corect”, adica), insa dincolo de temerile lui Emminger, moneda euro a fost lansata in 1999.
Constructia a fost eminamente politica, fara sa aiba in spate decat niste calcule si ambitii, ambele la fel de subrede..
Scrisorile lui Emminger au fost recent date publicitatii. Bancherul central vorbea nu doar de conditiile monetare ci si despre religiile diferite din Europa care vor fi in timp piedici serioase in plan economic. Si atunci, ca si acum, Germania si Franta erau locomotive.
Amanunte de arhiva, fragmente din scrisori intre premieri, sefi de banci centrale si alte detalii le-am citit intr-o carte excelenta
Istoria falimentelor din zona nu arata nimic bun
Revin la Cipru. BCE ii da termen pana luni. Ce sa faci in 2-3 zile? Drept este ca Ciprul a beneficiat de niste bani ca urmare a aderarii la euro, bani care s-au dus in economie prin diverse canale si au tinut locurile de munca, au ajutat tara si pe orizontala si pe verticala. Dar Ciprul sufera de sindromul vecinilor Familiei Ionescu. Si nu prea are ce face.

La un moment dat s-ar putea sa decida sa iasa din zona Euro. Sa isi devalorizeze moneda ca sa isi poata achita datoriile (chiar daca asta inseamna inflatie) si sa isi vada de drumul ei.
- Exista viata si inainte de aderarea la Euroland, la urma urmei
Uite ca, asa cum stam acum cu bancile inchise de o saptamana fara sa crapam, vom gasi o solutie tot fara sprijinul bancar. Dinspre rusi vin propuneri tentante. Dar rusii vor resursele naturale ale Ciprului iar asta ar insemna o crima impotriva UE. UE care acum nu se mai bate cu SUA ci isi cara pumni cu Rusia.
Vezi aici declaratiile sefului Asociatiei Bancilor
Nu asistam totusi la lucruri nemaivazute. Gasiti aici o istorie a falimentelor unor state de prin Antichitate, y compris Franta.
Ideea unor persoane publice cum ca falimentul Ciprului e o prostie e corecta pana la un punct. Punct foarte aproape in acest moment, insa. Isteria e uriasa. Un inalt oficial declara pentru Bloomberg ca banca lui are suficiente lichiditati, dar roaga jurnalistul sa nu mentioneze nici numele lui nici pe cel al bancii. La ce bun atunci acest anunt?
In aceasta seara, multimea s-a adunat deja in fata Parlamentului:

- La ce bun sa te astepti?
Cipriotii au cateva scenarii la indemana:
1. Sa privatizeze mult si repede. Nu se va intampla. Nu au nici dorinta si nici "putirinta" necesara.
2. Sa isi restructureze datoria. Nimeni din UE nu va privi cu ochi buni asa ceva.
3. Sa iasa din zona euro. Sa isi reia moneda, sa si-o devalorizeze si sa isi achite datoriile. Varianta dificil de aplicat ori de dorit, cel putin de catre Germania si Franta care ar pierde cel mai mult. Nu mai vorbesc despre efectul asupra competitivitatii.
4. Sa isi renegocieze principalul sau dobanda. Vezi varianta doi. Dificil de implementat si de acceptat.
5. Sa se imprumute pe termene lungi- 20-30 de ani. Problema de fond nu se rezolva insa. Greu de crezut insa in naivitatea celui care iti da bani imprumut.
6. Sa mizeze pe investitori surpriza, cum ar fi China. Chinezii au de aruncat cu bani, dar se uita care dintre investitii le-ar aduce randament mai bun. Ciprul nu prea face cu ochiul.
7. Razgandirea brusca a UE, IMF `n stuff, doar pentru a da impresia unitatii in zona euro. Rad si curcile de un asemenea plan
Intre timp, au mai aparut 356 mesaje noi pe twitter. Sa le citim cu calm....Indiferent de solutia gasita, Cuprul si UE nu au cum scapa de criza fara o mai buna reglementare a sistemului bancar. Nu o supra-reglementare ci una mai buna.
în limbajul intern al kgb-nkvd simpatizanţii comunismului sovietic din ţări străine sînt porecliţi
„idioţi utili” dacă nu sînt buni decît la acţiuni propagandistice (manifestaţii, greve, articole de presă)
„gunoaie” dacă pot furniza informaţii cu adevărat importante
PROPUNEREA U.E. a fost foarte buna, de a nu impozita sub 100.000 euro (plafonul de garantare din toate tarile U.E.) si tot ce este peste sa fie impozitat, mai ales ca 21 miliarde de de euro sunt a rusilor in principal, britanicilor apoi si a altor firme off-shore !
Ganditi-va ca PIB-ul Ciprului este de 20 miliarde de dolari, mai mic decat depozitele rusilor si strainilor in Cipru !!
Solutia U.E. era cea mai corecta, nici nu lovea in cetatenii de rand ciprioti, dar penaliza cei care cautau off-shore cu impozite mici.
Dar parlamentul, plin de ... .au refuzat.
NU EXISTA PLANUL B !
Ei tot au sperat ca vine Federatia Rusa si ii salveaza, ceea ce este o mare minciuna.
Rusia nu a salvat niciodata pe nimeni !
Doar ocupat cu forta poate ! Si atunci iti ia si porcul din batatura.
Cat despre Turcia, sa fim seriosi, ei doresc sa cumpere pamant in Cipru (grecesc) ca sa aduca familii de pus pe copii cu 5 neveste, sa populeze cu turci partea greceasca.
exact la saracii ciprioti se gandeau ei cand au votat, in specila la cei cu sume sub 20 k euro depozite...
e grea politica pentru unii iar de mafie nu o sa scapam niciodata, se vede clar ca este puternic sprijinita de unele state si protejata de legi...
cea mai tare faza, ciprul este cel mai mare investitor strain din rusia, de rasul curcilor sa continuam asa...
Cred că dacă s-ar face un referendum acum de ieşire din UE - nu numai din zona euro - procentajul "pentru" ar fi covârşitor.
Foarte importantă va fi - în opinia mea - poziţia Bisericii. Ciprioţii sunt foarte ataşaţi de Biserică - şi asta fără a fi fanatici religioşi - iar un sfat al acesteia va avea o pondere deosebită în atitudinea oamenilor. La fel cum Biserica a anunţat zilele trecute că-şi pune la dispoziţia statului bunurile, deja oamenii propun înfiinţarea unui centru de colectare de donaţii pentru a ajuta statul.
Chestia asta cu "centru de colectare de donatii" e frectie, o sa se stranga cateva milioane maxim.
Biserica nu are impozite neplatite la timp pentru ca nu plateste impozite. Nu vorbiti daca nu stiti.
mai greu este cu tine, se pare ca te-a "prins evenimentul" cu ceva bani prin bancile cipriote si nu poti gandi obiectiv, altfel nu-mi pot explica comentariile tale pe aceasta problema, fiind total diferite de restul comentariilor pe care le faci in general si pe care le-am apreciat...