Prestatiile de natura interventiilor de chirurgie plastica sau estetica pot beneficia de scutirea de TVA, se arata intr-o nota a companiei de consultanta KPMG, care citeaza Curtii Europene de Justitie in cazul C - 92 /12 PFC Clinic . Pe de alta parte, pentru celelalte interventii chirurgicale estetice se aplica tratamentul normal de TVA. I n concluzie, aceasta decizie va avea impact atat asupra prestatorilor de astfel de servicii cat si asupra beneficiarilor acestor servicii, fie ei persoane fizice sau juridice.

Cauza priveste o societate cu raspundere limitata, PFC Clinic AB, care ofera servicii medicale sub forma tratamentului si a chirurgiei estetice. In cursul perioadei relevante, societatea a prestat servicii care au constat în chirurgie estetica, atat chirurgie plastica, cât si reconstructiva, precum si anumite servicii de ingrijire dermatologica.

Operatiunile efectuate de societate sunt interventii chirurgicale pentru augumentarea sanilor, reductia sanilor si liftingul sanilor, precum si abdomenoplastie, liposuctie, lifting facial, liftingul sprancenelor, interventii la nivelul ochilor, al urechilor, nasului alte operatii de chirurgie plastica.

Societatea ofera de asemenea tratamente precum indepartarea definitivâ a parului nedorit cu IPL (lumina intens pulsata), intinerirea tenului cu IPL, tratamente anticelulitice si injectii cu Botox si Restylane.

Societatea a solicitat rambursarea taxei aferente intrarilor dar printr-o decizie de reexaminare, Skatteverket [Administratia Fiscala] a respins atat rambursarea, cat si orice drept de a deduce taxa aferenta intràrilor. Motivarea acestei decizii a fost ca rambursarea nu putea avea loc in cazul operatiunilor scutite de TVA si nici dreptul de deducere nu putea fi acordat.

Societatea a atacat aceasta decizie la Lansratten i Stockholmslan [Tribunalul Administrativ Departamental din Stockholm], care a admis actiunea si a declarat ca serviciile de tratament ei de chirurgie estetica prestate de societate nu constituiau îngrijire medicala.

Citeste aici mai multe despre acest caz