"Indiferent de ceea ce s-a decis la nivelul Eurogrupului noaptea trecuta, la intoarcerea sa in Cipru presedintele Anastasiades ar trebui sa se gandeasca serios la inlocuirea guvernatorului Bancii Centrale, Demetriades Panicos (sic!). El poate continua sa ramana un functionar de stat independent in cei 4 ani de mandat care i-au ramas, dar un om care a cauzat un asemenea prejudiciu, nu poate sa ramana intr-un post pe care s-a dovedit a fi categoric nepotrivit", scrie Cyprus Mail, intr-un atac fara precedent la adresa Guvernatorului Bancii Nationale cipriote.

Desigur, nu este vina presedintelui ca a ales sa numeasca ca guvernator un novice academic, cu intelegere limitata si slabe cunostinte practice a domeniului bancar, intr-un moment cin care sectorul bancar trece prin cea mai dificila perioada din istoria sa.

(...)

In cazul in care bancile au avut astfel de probleme, de ce a permis Bancii Laiki sa ia in exces lichiditati de 9 miliarde de euro? De ce nu a intervenit in favoarea restructurarii bancii? Acesta a fost o neglijenta cu caracter penal a Guvernatorului care stia ca Laiki era insolvabila si a continuat sa ii furnizeze miliarde de euro.

Sectorul bancar este in ruine si cu toate ca bancherii poarta o mare responsabilitate, calculele guvernatorului au inrautatit si mai tare situatia. Acesta este motivul pentru care el sa fie eliberat din functie, cat mai curand posibil, mai scrie presa cipriota.

Reamintim ca un acord de principiu a fost stabilit in noaptea de duminica spre luni intre presedintele cipriot Nicos Anastasiades si donatorii internationali asupra planului de salvare a Ciprului. Acordul "pune capat incertitudinilor care afecteaza Cipru si zona euro", a declarat liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Suma destinata Ciprului este neschimbata si "se va ridica la 10 miliarde de euro", a spus Dijsselbloem in timpul unei conferinte de presa la incheierea reuniunii. Acordul prevede disparitia Laiki Bank (Banca Populara), a doua banca ca marime a tarii, potrivit unei alte surse. Deponentii mici nu vor fi afectati, dar cei cu depozite de peste 100.000 EUR vor suferi pierderi. Potrivit unei a treia surse, Bank of Cyprus, prima institutie financiara din tara, cu multi deponenti rusi, nu dispare, dar depozitele de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi de pana la 40%.