Depozitele mai mari de 100.000 de euro de la cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, vor suferi o pierdere de "circa 30%", potrivit termenilor acordului convenit de Cipru cu creditorii internationali, a anuntat luni purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, citat de AFP.

Contributia va fi de "circa 30%" pentru depozitele de la Bank of Cyprus mai mari de 100.000 de euro, a precizat Christos Stylianides, la postul public de radio.

Cipru a ajuns luni, inaintea zorilor, la un acord cu creditorii internationali pentru a evita falimentul si iesirea din zona euro, cu pretul unor grele pierderi pentru persoanele care au depozite la cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, si cu inchiderea pur si simplu a celei de-a doua, Laiki Bank.

La o saptamana dupa o prima tentativa ratata, care prevedea impunerea unei taxe pe toate depozitele bancare, Eurogrup si FMI, care cereau Ciprului sa puna pe masa 7 miliarde de euro in schimbul unui ajutor de 10 miliarde, au rectificat tirul excluzand orice impozitare a depozitelor sub 100.000 de euro.

In fine, Cipru iese dintr-o perioada de incertitudine si insecuritate pentru economie. O incetare de plati a fost evitata, ceea ce ar fi insemnat iesirea din zona euro, cu efecte devastatoare", a precizat purtatorul de cuvant al guvernlui, Christos Stylianides.

Planul "se concentreaza pe cele doua banci care pun probleme si protectia deplina a depozitlor din toate bancile", afirmase directorul general al FMI, Christine Lagarde. Planul de salvare este "echitabil", a sustinut ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble.

Laiki Bank (Banca Populara) va intra in faliment de maniera ordonata. Ea va fi scindata intre o "bad bank", o entitate care va disparea progresiv, si o "good bank", unde vor fi regrupate depozitele sub 100.000 euro, care beneficiaza de o garantie publica in UE.

Aceasta masura va avea ca efect reducerea considerabila a sectorului bancar al tarii, considerat supradimensionat in raport cu economica, in conditiile in care reprezinta de circa opt ori produsul intern brut.

Bank of Cyprus va prelua in timp depozitele garantate ale Laiki Bank, precum si datoria acesteia fata de Banca Centrala Europeana, care se ridica la 9 miliarde de euro.

Autoritatile cipriote vor semna, de asemenea, in urmatoarele saptamani un protocol de acord cu Troica finantatorilor (UE, Banca Centrala Europeana si FMI), care va prevedea reforme structurale, privatizari si o crestere a impozitului asupra societatilor de la 10 la 12,5%. Printre eforturile cerute Ciprului va figura si lupta impotriva spalarii banilor, in functie de un audit care va avea loc in scurt timp.

In schimb, Ciprul va primi pana la 10 miliarde de euro de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), dar care va include si un aport al FMI, care ramane insa a fi stabilit.

Nicosia va restrange miscarile de capital, pentru a evita fuga acestora, iar redeschiderea bancilor din insula, inchise din 16 martie si anuntata pentru marti, ramane incerta.