Oficialii Marfin Bank, parte a grupului Marfin Popular Bank din Cipru, au declarat pntru HotNews.ro ca la nivelul Romaniei operatiunile bancii nu sunt afectate de criza bancara cipriota, precizand ca banca este sanatoasa. "Avem o comunicare interna foarte buna la nivel de grup si suntem informati permanent cu ultimele noutati care apar. Va spus ca dupa Marea Britanie, Romania este cea de-a doua piata ca importanta in cadrul Grupului", au mai spus sursele citate. Potrivit presei straine, e posibil ca banca mama sa fie inchisa, iar clientii care au depozite de peste 100.000 de euro sa fie puternic afectati. In aceste conditii este foarte probabil ca Marfin Bank Romania sa fie vanduta unei alte entitati locale care sa preia activele si pasivele bancii.

De-a lungul ultimelor saptamani aparusera diverse zvonuri care ulterior s-au dovedit a fi false- fie ca banca a fost vnduta rusilor in mare secret, fie ca va fi tinuta de Guvern pe linia de plutire, fie alte asemenea scenarii. Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), care opereaza in Romania Marfin Bank, este a doua institutie de credit cipriota, din punct de vedere al activelor.

Guvernul de la Nicosia a preluat Cyprus Popular Bank in iunie 2012, dupa ce banca a inregistrat o lovitura severa de pe urma expunerii pe obligatiunile suverane grecesti. In prezent, statul detine aproximativ 84% din actiunile Cyprus Popular Bank. In luna septembrie a acestui an, Comisia Europeana a aprobat un ajutor de stat in valoare de 1,8 miliarde de euro acordat Cyprus Popular Bank.

Publicatia Kathimerini Cipru a scris ca autoritatile din insula ar incheiat o intelegere de principiu cu investitori rusi pentru achizitia bancii. Intelegerea, care nu ar fi fost inca semnata, avand doar caracter verbal, ar urma sa reduca nevoile de finantare ale Ciprului cu patru miliarde euro, potrivit sursei citate.