Toate bancile din Cipru vor ramane inchise pana joi, a anuntat Banca Centrala intr-un comunicat de presa publicat luni seara tarziu. Ministrul cipriot al Finantelor, Mihai Sarris, a luat aceasta decizie la sfatul de guvernatorului Bancii Centrale, Demetriades Panicos, in scopul de "a asigura buna functionare a intregului sistem bancar", scrie comunicatul de presa.

Banca Centrala anuntase, cu cateva ore mai devreme, ca toate bancile, cu exceptia a doua dintre cele mai importante, Bank of Cyprus si Bank Laiki, inchise din 16 martie, vor fi redeschise marti.

De 10 zile bancile din Cipru sunt inchise din cauza amenintarii retragerii masive de bani, iar la bancomate oamenii au voie sa faca retrageri doar intr-o limita zilnica stabilita de banca. Pe insula e o mare lipsa de lichiditate si multi comercianti nu accepta decat plata cash.

Bank ofCyprussi Laikivorredeschidejoi, pentru a permitefunctionarilorsapuna in aplicare masurileimpuse de creditorii internationali pentru salvareainsulei, a anuntatagentia de stiriCNA,citandun oficialBanca CentralaaCiprului.

Decizia redeschiderii celor mai multe bancivine dupa ce duminica noaptea Troika(UE, BCEsi FMI) a ajuns la un acord cu autoritatile de la Nicosiapentru a evitafalimentul sio iesire dinzona euro a Ciprului, cu pierderigrele pentru Bank ofCyprussiinchidereapur si simplu a bancii Laiki, a doua cea mai mare banca a tarii.