Pe o scara care ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), valoarea indicatorului de incredere macroeconomica masurat de CFA Romania a fost in februarie de 31,8, valoare in scadere fata de luna anterioara. Evolutia indicatorului a fost datorata inrautatirii ambelor componente ale sale. Indicatorul conditiilor curente a fost de 18,9, iar indicatorul anticipatiilor a inregistrat valoarea de 38,3.In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipatiilor pentru ambele orizonturi de timp avute in vedere au consemnat majorarea anticipatiilor de depreciere a leului pentru ambele orizonturi. Astfel, pentru orizontul de 6 luni valoarea inregistrata este 4,5000 (fata de 4.454000 in exercitiul anterior), iar pentru 12 luni este de 4.5200 (fata de 4,5000 in luna anterioara).

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membrii ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA. Indicatorul de incredere macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piatamuncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 100.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 136 societati membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene intr-o perioada de 3 -7 ani. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele 136 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala. In prezent, CFA Romania are peste 140 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de

Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 nivele ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de

valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, etc