"Societatea are nevoie de banci puternice. Societatii i se cere sa se ingrijeasca de banci", a declarat marti dimineata Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isarescu in deschiderea conferintei “Un nou model bancar, pentru o noua economie” , organizata de revista Finantistii in colaborare cu BNR. Vasilescu s-a referit in discursul sau la necesitatea unei capitalizari solide a sistemului bancar local dar si despre dificultatea bancilor de a rezista pe piata in conditii de criza. "Ca o banca sa isi pastreze substanta capitalului, profitul net bancilor trebuie sa fie mai mare decat inflatia. Daca asta nu se intampla, isi va plafona plafonul de credite. Cine pierde din asta? Populatia si companiile. Dar ca bancile sa poata da credite, trebuie sa fie finantate. O fi o banca un magazin de bani, cum le place unor jurnalisti sa spuna? La banca nu se sta la coada ca la orice magazin. Aici poti sa soliciti un credit iar banca sa nu ti-l dea", a mai spus Vasilescu

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

Principalele declaratii ale lui Adrian Vasilescu:

  • Criza actuala va iesi candva din schema. Fara indoiala ca o locomotiva pe care trebuie sa ne bazam este sistemul bancar.
  • Fara banci economia nu poate deveni competitiva
  • E nevoie de mai multa performanta in fiecare banca. Ca o banca sa isi pastreze substanta capitalului, profitul bancilor trebuie sa fie mai mare decat inflatia. Ma refer la profitul net. Daca asta nu se intampla, va incerca sa isi plafoneze plafonul de credite. 
  • Cine pierde din asta? Populatia si companiile. E normal ca bancile sa puna in camara sume importante din profit pentru a acoperi creditele neperformante.
  • Societatea are nevoie de banci puternice.
  •  Societatii i se cere sa se ingrijeasca de banci.
  • Tara are nevoie de o sursa solida de creditare a populatiei si bancilor. Dar bancile trebuie sa aiba ce sa imprumute. Sa fie finantate sa aiba ce finanta. Apoi li se cere sa fie cu ochii in patru cui da creditele. O fi o banca un magazin de bani, cum le place unor jurnalisti sa spuna? La banca nu se sta la coada ca la orice magazin. Aici poti sa soliciti un credit iar banca sa nu ti-l dea.
  • Acum se cauta un drum nou, negasit inca.
  • Nemultumirile si criticile nu vor inceta niciodata
  • BNR mizeaza pe imbunatatorea reglementarii si nu in ultimul rand a comunicarii
  • In general, cand ne referim la cursa Romaniei in cursa competitivitatii globale, fara o anumita valoare adaugata nu putem spera la o reusita
  • Educarea economico-financiara este printre cele mai important element de care trebuie tinut seama
  • Istoria e scrisa nuantat sau chiar diferentiat- nimeni nu are monopolul istoriei. Istoria e de multe ori subiectiva, asa ca ma voi rezuma la experiente proprii. In 1970 faceam o documentare la Viena. L-am intrebat pe primarul Viena ce diferenta este intre nemti si austrieci. Nemtii, a spus el zambind,  traiesc ca sa munceasca. Austriecii muncesc ca sa traiasca. Ca sa traiasca bine. Intrebandu-l mai departe cum reusesc sa traiasca bine, mi-a explicat cum: din veniturile curente isi achita facturile curente  iar pentru bunurui de filosinta indelungata fac credite

Conferinta care are loc la sediul BNR ii are ca incitati pe economistul sef al BNR, Valentin Lazea, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, Florin Pogonaru, Dan Manolescu (Ministerul Finantelor) si abordeaza abordeaza teme legate de necesitatea restructurarii bancilor si sistemului bancar dar si a companiilor, in contextul schimbarilor aduse de criza.