- Vezi documentul atasat.
Romania a apelat prima data la FMI cand ne ajunsese literalmente cutitul la os: cresterea pensiilor si salariilor in 2007-2008, plus o asteptare complet nerealista de crestere economica de 4% pe 2009 (a fost scadere de peste 7%), angajasera cheltuieli nesustenabile la buget pe care ar fi trebuit sa le acoperim din ceva, fie din bani de la FMI, fie din alte parti. Dar in 2009 nu mai aveam acces la credite decat pe termen foarte scurt, la dobazi ruinatoare de vreo 8% inainte sa vina FMI-ul, se arata in raportul EFOR.
Potrivit raportului, marele esec al Acordului e faptul ca n-au avansat privatizarile, ca nu s-a numit in mod consistent management profesionist la companiile de stat (pe locuri, actiunea a degenerat in farsa) si ca nu s-a rezolvat situatia cu contractele bilaterale: deocamdata nu intelege nimeni care-i povestea cu spectaculoasa insolventa a Hidroelectrica si de ce a fost nevoie de ea cand se puteau face actele pachet si trimise la DNA (asa cum pare ca se procedeaza acum cu jumatate din acte, cele despre PDL; bun si -atat). Cert e ca fara FMI s-ar fi obtinut mult mai putin: probabil si acum mai discutam doar despre infiintarea Campionilor Integrati, exact ca in 2007 sau in 2011.
acel raport este o porcarie pentru amatori, din care oricum se vede cum s-au risipit banii.
1. sa taci si sa pari prost
2. sa vorbesti si sa elimini orice dubiu
Ultimul acord semnat cu FMI, de tip preventiv, nu presupune vrun imprumut, ci doar posibilitatea de a face imprumutul in caz de nevoie. Pina acum nu s-a tras nici un ban din acest acord. Asta care sta sa vina, e similar cu ultimul. Bani de la FMI s-au luat in 2009, 2010 si prob abil si-n 2011 (nu mai tin minte cind s-a terminat primul acord).
Pe de alta parte, imprumuturile nu se fac de la FMI, ci de la banca. Acordul cu FMI e doar o dovada ca exista o disciplina macroeconomica si permite imprumuturi la dobanzi mai mici. Iar suma imprumuturilor noi dintr-un an e egala cu deficitul bugetar. La indicatorul asta uita-te daca vrei sa stii cit se imprumuta anual.
Si daca vrei detalii despre cum se aduna si cheltuie banii din buget, gasesti informatii pe site la ministerul de finante:
http://www.mfinante.ro/execbug.html?pagina=buletin
Asta-i prost la romani, ca-si dau cu parerea despre tot si despre toate fara macar a avea habar despre ce vorbesc. Pur si simplu li se pare ca vorbind mai mult par mai inteligenti.
daca mai intentionezi sa faci pe cineva prost, asigura-te ca nu esti mai prost ca el.