Executia bugetului general consolidat pe primele doua luni ale anului s-a incheiat cu un deficit de - 2,44 miliarde lei, respectiv 0,39 % din PIB fata de -2,7 miliarde lei respectiv 0,46% din PIB realizat la aceea si data a anului precedent, fapt ce confirma continuarea procesului de consolidare fiscala, noteaza oficialii Ministerului Finantelor intr-o nota publicata marti. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,4%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si de catre fondul national de sanatate.

Vezi in atasament comunicatul MFP

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 29,28 miliarde lei, reprezentand 4,7 % din PIB, au fost cu 0,1% mai mari in termeni nominali fata de aceea si perioada a anului precedent. Impozitul pe venit a crescut cu 11,9% fata de aceea si perioada din anul precedent, in timp ce impozitul pe profit inregistreaza o scadere cu 1,2 miliarde lei ca urmare a faptului ca termenul de plata a acestuia a fost decalat de la 25 ianuarie la 25 martie ale anului, astfel ca veniturile colectate din impozitul pe profit vor fi comparabile ca nivel de incasare la sfarsitul trimestrului I 2013. Evolutii favorabile s-au inregistrat si la accize (+18,9%) si contributii de asigurari (+2,4%). Taxa pe valoare adaugata a crescut cu 2,6% fata de aceea si perioada din anul precedent in conditiile in care incasarile au fost mai mari cu 5%, in timp ce rambursarile au crescut cu 12%.

Veniturile nefiscale au crescut cu 12,1% la nivelul bugetului general consolidat, cresterea inregistrandu-se la bugetul de stat cu 30,3% si la institutiile autofinantate cu 2,%, in timp ce la bugetele locale s-au redus cu 4,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 31,73 miliarde lei, reprezentand 5,1% din PIB, s-au redus in termeni nominali cu 0,7% fa ta de aceea si perioada din anul precedent. S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+16,6%) ca urmare a reintregirii totale a salariilor personalului bugetar la nivelul lunii iunie 2010.

Cheltuielile pentru investitii , care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2,7 miliarde lei (0,47% din PIB), in conditiile in care legea bugetului pe anul 2013 a fost promulgata pe 21 februarie - comparatia cu primele 2 luni din anul precedent nefiind astfel relevanta, se mai arata in Nota MFP.