"Bancile vor trebui sa isi extinda mai mult gama bancherilor decat cea a simplilor vanzatori de produse bancare. Ele trebuie sa se adapteze noilor realitati" a declarat Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-GSG in cadrul conferintei “Un nou model bancar, pentru o noua economie” , organizata de revista Finantistii cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei. Conferinta abordeaza teme legate de necesitatea restructurarii bancilor si sistemului bancar dar si a companiilor, in contextul schimbarilor aduse de criza.

Principalele declaratii ale lui Petre Bunescu:

  • Tema pusa in discutie mi se pare o chestiune foarte avangardista. Noi ne aflam inca intr-o perioada de criza, cu multe lucruri care merg dar si multe care nu merg.
  •  Asa cum se cunoaste in buna masura, mai ales in perioada de criza bancile sunt subiectul unor dezbateri si critici. Intelegem cadrul in care ne aflam si cautam sa putem gasi solutii si sa depasim aceasta perioada.
  • Deoarece uneori se afirma ca bancile nu mai sunt implicate in economie, ca bancile nu mai sprijina economia, as dori sa fac apel la cateva cifre. In perioada 2007-2012 activele bancare nete au crescut de la 250 de miliarde de lei pana la 366 miliarde de lei. In termeni reali o crestere de 14,2%. PIB-ul Romaniei a crescut in aceeasi perioada cu 2,2%. Asta ne spune, in opinia mea ca bancile au ramas si chiar si-au amplificat prezenta in activitatea economica si in sprijinirea creditului.
  •  Creditarea in sine a crescut de la 150 de miliarde de lei la 226 miliarde de lei in aceeasi perioada (crestere de 18%).
  • Creditarea catre populatie s-a dublat si ea.
  • Au fost facute si excese, exagerari. Am facut si greseli dar pe fond activitatea bancara si-a dorit sa sprijina economia.
  • Avem realmente sanse de redresare de iesire din criza. In Romania piata de capital nu asigura, la fel ca in SUA, o finantare consistenta a economiei. Pentru finantarea economiei raman asadar institutiile bancare.
  • Modelul de banca universala si-a dovedit rezistenta pentru ca intr-o criza de proportiile celei pe care o strabatem acest model isi va dovedi necesitatea si vor juca un rol important. Iar daca vom avea de-a face cu o economie noua, aceste banci universale isi vor regasi profitul.
  • Ele vor trebui sa se adapteze la noile realitati, ajustanu-si modelele de business, retelele de distributie  dupa structura si calificarea personalului si extinzand mai mult gama bancherilor decat cea a simplilor vanzatori de produse bancare.
  •  In perioada de boom am dat prioritate in buna masura rapiditatii comerciale dar in aceasta perioada si in cea urmatoare, creditarea trebuie desfasurata de bancheri. De oameni care stiu sa discute cu un client, care sa stie sa citeasca o situatie financiara, un bilant si sa fie capabil sa faca o evaluare. Sistemul bancar a facut pasi importanti in a se ajusta si probabil ca lucrurile vor continua.
  • Pentru a avea un client nou iti trebuie circa doi ani de zile. Iar de pierdut il poti pierde peste noapte
  • Lucrurile pot avansa in masura in care ne gandim si la un nou comportament al agentilor economici. Din pacate, in relatia cu clientii nostri- poate avem si noi erorile noastre- observam si noi ca unii intra in insolventa voluntara uneori justificat alteori nu. In loc sa gasim solutii, relatia se rupe brutal intre cei doi parteneri
  • Un nou model bancar presupune si implementarea unei noi maniere de a comunica. Dezvoltarea extraordinara a mediilor sociale impune o npua aordare a relatiilor cu clientul
  • Nu doar mesaje electronice ci prin mesaje personalizate. Exista intotdeauna loc de a gasi o solutie. Comunicarea intre noi si clienti am vrea sa fie proactiva care sa gaseasca solutii pentru clienti

Conferinta a avut loc la sediul BNR si i-a avut ca invitati pe economistul sef al BNR, Valentin Lazea, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, Florin Citu, Florin Pogonaru, Dan Manolescu (Ministerul Finantelor) si abordeaza abordeaza teme legate de necesitatea restructurarii bancilor si sistemului bancar dar si a companiilor, in contextul schimbarilor aduse de criza.