Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, ii sfatuieste pe cei care au depozite mai mari de 4,2 milioane euro sa gaseasca variante alternative de economisire, ca de exemplu bursa, fondurile de pensii etc, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de Agerpres.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

Economistul sef al BNR a fost intrebat de catre jurnalisti daca, dupa deciziile luate in Cipru, populatia Romaniei ar trebui sa se teama de siguranta depozitelor la banci.

"Dobanzile real negative prin depunere la banca sunt inca totusi mai bune decat dobanzile pe care ti le ofera banul tinut la saltea si care este si mai real negativa (dobanda n.r.). Dobanda nominala pe care ti-o da banca e mai mare decat dobanda pe care ti-o da banul tinut la saltea, care este zero. (...) Daca ai mai mult de 100.000 euro, ceea ce foarte putini au, si daca avand mai mult de 100.000 euro nu ai buna prevedere de a imparti cei 100.000 de euro la 42 de banci (in sensul ca fiecare are posibilitatea de a depune acesti bani la bancile din sistem, cei 100.000 fiind maximul garantat de Fondul de Garantare a Depozitelor n.r.). Cei care au mai mult de 4,2 milioane pot sa isi gaseasca alte variante", a explicat Lazea.