Marti, 26 martie 2013, in cadrul Adunarii Generale a membrilor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), patru camere de comert judetene au fost excluse din CCIR in mod abuziv, sustin cei exclusi. Conflictul dintre o parte a membrilor sistemului Camerei de Comert si Vlasov este de notorietate, reprezentanti ai 12 Camere Judetene de Comert solicitand in 2012 DNA anchetarea presedintelui CCIR pentru abuz in serviciu. Acum, Mihail Vlasov a eliminat din CCIR camerele judetene care i-au cerut sa justifice administrarea falimentara a Romexpo si cheltuirea a peste 5 milioane de euro din fondul la dispozitia presedintelui.
Pretextul pentru excluderea celor patru camere de comert este absenta nemotivata si repetata la intalnirile CCIR. In realitate, camerele dezafiliate au fost prezente la toate intalnirile organizate de CCIR, iar motivul excluderii este inlaturarea celor care refuza sa sustina incalcarile flagrante ale legii ce au loc la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, se arata intr-un comunicat remis miercuri HotNews.ro
"Tot ce am facut a fost ca in Adunarea Generala din 2012 sa nu fiu de acord cu executarea bugetului pentru 2011. Mi-am afirmat democratic o parere. Pentru acest motiv am fost exclus astazi din CCIR", a declarat Valentin Cismaru, presedintele CCI Valcea.
"Camerele de comert nu sunt ale presedintilor. Sunt entitati mai presus de cei care le conduc vremelnic. CCI Brasov, alaturi de Timisoara si Cluj, au fost infiintate in 1850 si au in administrare un patrimoniu constituit de-a lungul timpului de oamenii de afaceri. ", a afirmat Nicolae Tucunel, presedintele CCI Brasov.
Citeste aici si cum incearca Vlasov sa-si treaca in subordine Registrul Comertului
"Presedintele Vlasov trebuie sa inteleaga ca nu poate rupe sistemul cameral pentru interesul personal. Nu am incalcat niciodata prevederile statutului CCIR. Am participat la toate adunarile generale si intalnirile statutare. Membrii CCI Dolj ne-au mandatat sa ne indreptam in justitie impotriva persoanelor care au votat sa ne excluda", a declarat Cristian Dobre, presedintele CCI Dolj.
"Presedintii de camere judetene care il sustin pe Vlasov nu inteleg ca problema Camerei Nationale a trecut de granitele Romaniei. Am vorbit cu mai multi ambasadori care sunt ingrijorati si m-au intrebat ce se intampla. Sume foarte mari de bani dispar din patrimoniul Camerei Nationale. Nu s-a mai intamplat niciodata asa ceva", a declarat Ioan Micula, presedintele CCI Bihor.
"Majoritatea membrilor colegiului de conducere al CCI Sibiu sunt companii internationale. CCI Sibiu sustine unitatea sistemului cameral si ii cere presedintelui Mihail Vlasov sa propuna solutii alternative pentru a mentine integritatea sistemului", a sustinut reprezentantul CCI Sibiu.
In cadrul adunarii generale din 26 martie, 12 camere judetene au votat impotriva excluderii celor patru camere: Arges, Bacau, Bihor, Buzau, Dolj, Harghita, Maramures, Mures, Prahova, Salaj, Sibiu si Valcea. S-au abtinut 4 camere: Brasov, Piatra Neamt, Tulcea si Suceava. Pentru excluderea abuziva au votat 21 de camere: Alba, Bistrita, Braila, Botosani, Bucuresti, Caras-Severin, Calarasi, Covasna, Cluj, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Galati, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Olt, Teleorman, Timis si Vaslui.
- Motivul excluderii
In cadrul Adunarii Generale din 23 aprilie 2012, mai multe camere de comert judetene au cerut documente justificative pentru cheltuirea a 12.239.098 lei din Fondul la dispozitia Presedintelui. Cu aceeasi ocazie, camerele judetene au cerut conducerii CCIR sa explice depasirea cu 5.939.098 lei a bugetului aprobat pentru 2011, in conditiile in care CCIR inregistrase in acel an un deficit de 5.143.928 lei. Presedintele CCIR a refuzat agresiv sa ofere raspunsuri la aceste intrebari.
In consecinta, camerele judetene au intentat un proces prin care contestau descarcarea de gestiune a presedintelui CCIR si au sesizat DNA cu privire la posibile acte de coruptie si deturnare de fonduri ale presedintelui Mihail Vlasov. Camerele judetene care au intentat procesul au fost acum excluse din CCIR.
Excluderea are un scop clar: pierderea calitatii procesuale a camerelor excluse si la anularea procesului prin care se contesta descarcarea de gestiune pentru 2011. Totodata, presedintele CCIR vrea sa tina Camerele judetene excluse departe de Adunarea Generala din 2013, unde se va face descarcarea de gestiune pentru anul 2012.
- Legalitatea si efectele excluderii
Camerele de Comert si Industrie Judetene au calitatea de membru de drept al CCIR. Sistemul Cameral este definit clar de art. 1, alin. 2 din Legea 335/2007. Camerele judetene fac parte din sistem, alaturi de Camera Nationala, in virtutea legii. Legiuitorul a definit continutul sistemului cameral, tocmai pentru ca existenta si unitatea acestuia sa nu fie afectate de vointa unor persoane. Este un lucru normal, datorita importantei camerelor de comert, organizatii de utilitate publica, conform art. 1 al aceleiasi Legi.
Camerele judetene au fost excluse in 26 martie 2013 din CCIR sub pretextul incalcarii art. 15 pct. 1 lit. b din Statutul CCIR: "Membrii Camerei Nationale pierd aceasta calitate prin: [¬] neparticiparea repetata si nemotivata la lucrarile organelor de conducere sau a organismelor de lucru din care fac parte". In realitate, Camerele au participat la toate adunarile organizate de CCIR, dovada fiind inregistrarile video si procesele verbale semnate.
Cele patru camere judetene excluse reprezinta companii care au peste 70.000 de angajati. Excluderea lor din CCIR aduce prejudicii membrilor, care nu mai sunt reprezentati de CCIR la nivel national si international. Camerele de Comert si Industrie Bacau, Dolj, Prahova si Valcea au promovat deja un demers in justitie impotriva excluderii abuzive din CCIR. Aceasta initiativa este sustinuta de toate camerele judetene care semneaza acest mesaj.
Semnatarele acestui mesaj se opun vehement initiativei legislative B69/2013, depusa la Senatul Romaniei, care are ca scop subordonarea de catre CCIR a Camerelor Judetene si concentrarea tuturor deciziilor in mainile presedintelui CCIR.
Daca noul proiect de lege va intra in vigoare, Presedintele CCIR va avea posibilitatea sa desfiinteze Camerele Judetene, conform modificarilor facute la Art 2(3). Tot el va dispune discretionar de 90% din banii incasati de Registrul Comertului ¬ peste 60 de milioane de euro anual. Acest proiect de lege va duce la fraudarea statului roman si la subjugarea de catre CCIR a sistemului cameral.