Institutul Finantelor Internationale (IIF), reprezentant al celor mai mari banci din lume, considera ca solutia adoptata in Cipru risca sa fie aplicata si in alte tari din Zona euro. Organismul avertizeaza si asupra impactului acestei solutii asupra recesiunii din tara.

"Consideram ca investitorii ar putea vedea solutia gasita in Cipru (...) ca o reflexie a modului in care vor fi gestionate viitoarele tensiuni din Zona euro", scrie IFI intr-un raport publicat miercuri.

Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a provocat recent o polemica afirmand ca solutia aplicata in Cipru (inchiderea bancilor si impozitatea depozitelor bancare) s-ar putea repeta si in alte tari fragile din Zona euro.

Solutia Ciprului "nu este un model" pentru zona euro ( BCE)

Solutia aleasa pentru salvarea Ciprului "nu este un model aplicabil si in alte tari din Zona euro", a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), intr-un interviu care va fi publicat joi in cotidianul economic spaniol Expansion.

"Solutia cipriota nu este un model, ci este vorba mai degraba de masuri specifice adaptate unei serii de circumstante cu adevarat exceptionale", a declarat Yves Mersch, in fragmente de interviu publicate miercuri pe site-ul ziarului.

"Nu vad nicio tara din Zona euro, in care am putea aplica rationamentul din cazul Ciprului", adauga oficialul. "Noi trebuie sa trimitem un mesaj clar investitorilor si oamenilor care economisesc ca banii lor sunt in siguranta in Zona euro", afirma Mersch.