15:40 Presedintele a decis sa-si reduca salariul cu 25%

15:00 Presedintele Nicos Anastasiades le-a multumit joi compatriotilor sau pentru "marele lor simt de responsabilitate".

"As dori sa le multumesc cipriotilor pentru maturitatea si calmul de care au dat dovada in relatiile lor cu bancile", a scris acesta, pe contul lui de Twitter, in timp ce un comunicat al presedintiei saluta "marele sens de responsabilitate" al locuitorilor insulei.

12:00 Bancile din Cipru s-au redeschis joi pentru sase ore, dupa ce ghiseele lor au fost inchise 12 zile, la usile acestora formandu-se cozi de zeci de persoane.

O serie de filiale nu deschisesera inca la miezul zilei, starnind nervozitate in randul oamenilor asezati la coada.

Pentru a preveni o eventuala escaladare, garzi de securitate, unele inarmate, se aflau in fata sediilor bancilor locale si straine, un fenomen nou in aceasta tara.

In fata Laiki Bank din Makarios, principala artera a capitalei, 12 persoane se aflau la coada. Banca a precizat ca va lasa sa intre cate opt persoane o data.

"Va fi o zi foarte proasta. Multe insulte vor fi proferate si oamenii vor fi furiosi", a spus unul dintre ei, Philippos Philippu, un electrican aflat in somaj.

Un alt barbat, care a refuzat sa-si decline identitatea, a spus: "Vreau sa-mi scot toti banii. Miscarea de panica va dura o saptamana sau doua si dupa aceea lucrurile vor reveni la normal, dar cu mai putini bani".

11:55 Zeci de persoane au inceput sa formeze cozi cu mai putin de 30 de minute inainte de deschiderea bancilor.

Aproximativ 50 de oameni asteptau in fata Bank of Cyprus din centrul Nicosiei.

Toate bancile cipriote, inchise din 16 martie pentru evitarea retragerilor masive de capital, se deschid joi dimineata la ora 10.00 GMT, dupa adoptarea unor restrictii fara precedent in Zona euro, destinate sa limiteze efectele unei eventuale panici bancare, scrie presa internationala.

  • Vezi in atasament Ordinul Ministerului de Finante din Cipru cuprinzand restrictiile impuse.

UPDATE ora 10:00 - Agenti de securitate pot fi vazuti in fata unitatilor bancare din Cipru, un fenomen nou in acesta tara. Unii dintre ei sunt inarmati, transmit corespondentii AFP.

Pe o piata inca ingrijorata, moneda euro a ramas joi dimineata, sub pragul de 1,28 dolari, valoare la care a coborat miercuri pentru prima data in ultimele patru luni.

Banca Centrala a Ciprului si Ministerul de Finante au confirmat redeschiderea bancilor, inclusiv pentru Laiki (Banca Populara) si Bank of Cyprus, cele mai mari banci din tara care au fost si cel mai dur lovite de planul de salvare international in urma caruia a fost evitat falimentul insulei.

Potrivit Bancii Centrale, toate unitatile bancare vor fi deschise joi intre 12:00 si 18:00, ora locala (10:00 - 16:00 GMT), si apoi vor reveni la programul lor obisnuit.

Potrivit agentiei de stiri CNA, un decret ministerial valabil timp cel putin patru zile, limiteaza retragerile la 300 de euro de persoana pe zi. Totodata, timp de o saptamana, transferurile in strainatate vor fi limitate la 5.000 de euro. Iar cei care vor sa plece peste hotare vor putea lua cu ei maximum 3.000 de euro. Bancile au fost aprovizionate cu bani lichizi pentru a face fata unui posibil val de retrageri.

In ajunul de Zilei J, ingrijorarea pe insula aflata in recesiune de doi ani a crescut.

Temandu-sede furia deponentilor, uniuneaangajatilorbancilor, ETYK, a facut un apel la oamenisa nu isi verse frustrarea pe ei. Insitutiile financiare, care se tem ca lumea va navali sa-si ceara banii, au cerut protectie de la cea mai mare firma de paza din lume.

La sfarsit de luna, multi se intreaba cand isi vor primi salariile si sute de oameni au protestat inca fata de planul de salvare obtinut in schimbul unei restructurari drastice a sistemului bancar.