Bancile au anuntat BNR ca in cursul diminetii de joi s-au inregistrat cereri de la populatie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care le transmite clientilor cu economii de sub 100.000 de euro ca nu au motive sa actioneze in acest sens, relateaza Mediafax. "Nu este un motiv de spargere a depozitelor. In cursul diminetii am primit stiri ca unii au inceput sa-si scada depozitele, daca au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor", a spus Isarescu.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Constantin Barbu / HotNews

Guvernatorul BNR a aratat ca 100.000 de euro, suma garantata pentru un deponent la o banca, reprezinta o suma mare pentru o tara ca Romania.

"Avem garantata aceasta suma. Avem inclusiv miscarea rapida a acestor depozite in alte banci care functioneaza, cu distribuirea ulterioara la ghisee", a continuat Isarescu.

In cazul bancilor cu capital cipriot, Isarescu a aratat ca activele acestora reprezinta doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin Romania, banca al carei actionar majoritar - Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

Mugur Isarescu a mai spus ca ar fi penibil sa dea sfaturi bogatilor pentru ca oamenii care au de plasat peste 100.000 de euro stiu cum sa-si gestioneze lichiditatiile, fiind mult mai preocupati de protejarea averii si mai avizati.

"Noi nu avem grija marilor detinatori de fonduri lichide, sunt putini si va asigur ca au grija de banii lor. Poate este vorba de vreo 11.000 de oameni. Daca ai mai mult de 100.000 de euro ai o grija, o bucurie dar si o grija, daca ii mai tii si lichizi (...) Indemn populatia si lumea sa nu ne facem griji de banii lor, au ei grija de banii lor, d-aia i-au si acumulat (...) Pentru cei cu peste 100.000 de euro n-am sfaturi, pentru ca nu vreau sa ma pun in situatia penibila de a da sfaturi unui om bogat. Daca a stiut sa faca acesti bani, stie si sa-i administreze", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca nu vede necesara o dezbatere publica prin care sa fie date sfaturi romanilor care au bani.

"Sa tii lichiditati de peste 100.000 de euro nu-si permit prea multi (...) Nu aici e grosul populatiei, daca sunt 11.0000 - 12.000 de oameni", a spus Isarescu.

A doua banca din Cipru prezenta in Romania, Bank of Cyprus, detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc.

Vicepresedintele Raiffeisen Bank James Stewart a declarat joi ca unii clienti de la banci mici din Romania, printre care banci cipriote si elene, au mutat in ultimele 10 zile depozitele la institutii de credit mai mari, considerandu-le mai sigure.

Autoritatile cipriote au convenit recent un acord cu FMI si Comisia Europeana pentru imprumuturi de 10 miliarde euro si care prevede pierderi pentru deponentii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari doua banci ale tarii. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar depozitele de la cea mai mare banca, Bank of Cyprus, vor inregistra pierderi in cadrul unui proces de restructurare.

Depozitele din Cipru sunt garantate, la fel ca si in Romania si restul UE, in limita a 100.000 de euro, insa pentru sumele ce depasesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, in urma conditiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de imprumuturi externe.