Banca Nationala a Romaniei va solicita bancilor sa publice in ofertele privind produsele de economisire unde sunt garantate depozitele constituite, pentru a evita eventuale neclaritati ulterioare, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Vom discuta in Consiliul de Administratie, va spun in avans, si vom introduce un regulament, in care fiecare depozitar sa ia cunostinta, fie ca sunt banci cu capital romanesc, fie ca sunt sucursale. Sa fie un asterisc in care sa spuna: depozitul este garantat la...", a afirmat Isarescu, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a explicat ca cele doua bancile cu capital cipriot prezente pe piata romaneasca reprezinta doar 1,3% din activele sistemului financiar bancar, iar in cazul Marfin Bank Romania, al carei actionar majoritar este Popular Bank of Cyprus, banca in lichidare, depozitele constituite sunt in intregime garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.

In Romania, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, la finele anului trecut populatia avea constituite la cele 32 de bancile participante la schema de garantare depozite in valoare totala de 115,4 miliarde lei.

Dintre acestea, intrau sub incidenta schemei de garantare depozite in suma de 114,9 miliarde lei, din care se calificau pentru despagubire depuneri cu o valoare totala de circa 98,7 miliarde lei, ceea ce inseamna ca aproape 17 miliarde lei (4 miliarde euro) nu erau garantate.

Dintr-un total de 173,8 miliarde lei depozite constituite la cele 32 de banci de companii erau in schema de garantare depozite ale IMM-urilor in suma de 36 miliarde lei, iar sumele calculate la despagubiri se rdicau la 13,5 miliarde lei.

Datele indica o pierdere ipotetica a deponentilor in cazul unei prabusiri a sistemului bancar de 160 de miliarde lei pentru toate companiile, dintre care 22,5 miliarde lei (5,2 miliarde euro) pentru IMM.

Pentru celelalte opt sucursale de banci straine depozitele sunt garantate prin schemele de garanatare din statele de origine.

Datele BNR arata pentru finele anului trecut depozite constituite de populatie in sistemul bancar totalizeaza 121 de miliarde lei.

Mugur Isarescu aproba solutia din Cipru: Daca cineva tine cateva milioane la o banca, nu ia 0,1% dobanda

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciaza ca programul de salvare a Ciprului este aproape de o solutia pe care ar fi impus-o economia de piata, considerand ca deponentii cu sume mari intr-o banca cunosc riscurile si negociaza dobanzi mult peste ratele acordate clientelei de retail, transmite Mediafax.

"Stiti ca principiul clasic este urmatorul: cand o banca are probleme, primii care platesc sunt actionarii. Si in Romania, daca vreo banca intra la necazuri, primii care platesc sunt actionarii, isi mananca capitalul. Ca au lasat-o sa se expuna riscant. Acum se extinde responsabilitatea de la proprietari la creditorii mari. Nu o extrapolati, pentru ca in Romania toate bancile au o solvabilitate chiar excesiva (...) Daca cineva tine cateva milioane pe pasivul unei banci, nu tine pentru o dobanda de 0,1%. Considera ca da credite pe undeva si lui ii da 4%, cand in lume este zero si ceva. Si-a asumat un risc. Ii protejam pe deponentii mici", a spus Isarescu.

El a explicat ca atunci cand un investor ajunge sa detina sume mari in banci, de ordinul milioanelor de euro, insemnaa ca si-a asumat un risc.

Seful bancii centrale apreciaza ca investitorii care si-au asumat riscurile "pentru a obtine un castig pe masura" din depozite de la bancile cipriote ar fi normal sa contribuie la acoperirea pierderilor bancii.

Mugur Isarescu: Unii au inceput sa sparga depozite. N-am sfaturi pentru cei cu peste 100.000 de euro, e penibil sa dam sfaturi oamenilor bogati

Bancile au anuntat BNR ca in cursul diminetii de joi s-au inregistrat cereri de la populatie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care le transmite clientilor cu economii de sub 100.000 de euro ca nu au motive sa actioneze in acest sens, relateaza Mediafax. "Nu este un motiv de spargere a depozitelor. In cursul diminetii am primit stiri ca unii au inceput sa-si scada depozitele, daca au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca 100.000 de euro, suma garantata pentru un deponent la o banca, reprezinta o suma mare pentru o tara ca Romania.

"Avem garantata aceasta suma. Avem inclusiv miscarea rapida a acestor depozite in alte banci care functioneaza, cu distribuirea ulterioara la ghisee", a continuat Isarescu.

In cazul bancilor cu capital cipriot, Isarescu a aratat ca activele acestora reprezinta doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin Romania, banca al carei actionar majoritar - Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

Mugur Isarescu a mai spus ca ar fi penibil sa dea sfaturi bogatilor pentru ca oamenii care au de plasat peste 100.000 de euro stiu cum sa-si gestioneze lichiditatiile, fiind mult mai preocupati de protejarea averii si mai avizati.