Mugur Isarescu aproba solutia din Cipru: Daca cineva tine cateva milioane la o banca, nu ia 0,1% dobanda
"Stiti ca principiul clasic este urmatorul: cand o banca are probleme, primii care platesc sunt actionarii. Si in Romania, daca vreo banca intra la necazuri, primii care platesc sunt actionarii, isi mananca capitalul. Ca au lasat-o sa se expuna riscant. Acum se extinde responsabilitatea de la proprietari la creditorii mari. Nu o extrapolati, pentru ca in Romania toate bancile au o solvabilitate chiar excesiva (...) Daca cineva tine cateva milioane pe pasivul unei banci, nu tine pentru o dobanda de 0,1%. Considera ca da credite pe undeva si lui ii da 4%, cand in lume este zero si ceva. Si-a asumat un risc. Ii protejam pe deponentii mici", a spus Isarescu.
El a explicat ca atunci cand un investor ajunge sa detina sume mari in banci, de ordinul milioanelor de euro, insemnaa ca si-a asumat un risc.
"Altminteri, ai si alte optiuni, poti sa cumperi titluri de stat, obligatiuni", a afirmat Isarescu, dupa ce anterior a mentionat ca nu doreste sa dea sfaturi oamenilor bogati in privinta modului in care sa-si plaseze disponibilitatile.
Seful bancii centrale apreciaza ca investitorii care si-au asumat riscurile "pentru a obtine un castig pe masura" din depozite de la bancile cipriote ar fi normal sa contribuie la acoperirea pierderilor bancii.
"Altminteri, daca o banca se prabuseste, cine credeti ca plateste? Nu doar actionarii, toti deponentii, si cei mici, daca nu sunt asigurati. Judecata nu este departe de economia de piata", a spus Isarescu.
Ciprul a incheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana, care presupune desfiintarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca din tara, si transferarea activelor viabile si a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota. Deponentii care detin sume mari in conturile Laiki vor contribui la finantarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponentii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.
Guvernul din Cipru a limitat incepand de joi suma de bani cash cu care se poate iesi din tara la 1.000 euro de persoana, iar retrgerile din consturi au fost limitate la 300 de euro pe zi, potrivit variantei finale a restrictiilor impuse asupra circulatiei capitalului.
Restrictiile au fost introduse pentru a preveni retragerile masive de bani de la bancile din tara, in urma incheierii acordului de bailout.
Bancile nu au voie sa efectueze plati non-cash sau transferuri de bani, cu urmatoarele exceptii: transferuri comerciale; plati salariale (dupa prezentarea documentelor necesare); achitarea taxelor de scolarizare pentru studentii ciprioti din strainatate si acoperirea cheltuielilor curente ale acestora, insotite de documente doveditoare; plati cu cardul de debit sau de credit, in cuantum de maximum 5.000 euro pe luna.
In cazul platilor comerciale, spre exemplu cele efectuate de firme pentru importuri, tranzactiile mai mici de 5.000 de euro nu sunt restrictionate, cele intre 5.001 si 200.000 de euro trebuie avizate de banca centrala in termen de 24 de ore, iar cele mai mari de 200.000 euro vor fi evaluate de la caz la caz.
Depozitele la termen nu pot fi accesate cu exceptia situatiei in care titularul doreste sa plateasca un credit la aceeasi banca.
Restrictiile afecteaza toate conturile din Cipru, toate tipurile de plata si transfer de bani in orice moneda.
Limitarile asupra miscarii capitalurilor aplicate in Cipru pentru a evita o fuga de capitaluri ar putea fi ridicate in decurs de o luna, a anuntat joi ministrul cipriot al Afacerilor externe, Ioannis Kasulides, citat de AFP.
Bancile din Cipru s-au redeschis joi pentru sase ore, dupa ce ghiseele lor au fost inchise 12 zile, la usile acestora formandu-se cozi de zeci de persoane.
Mugur Isarescu: Unii au inceput sa sparga depozite. N-am sfaturi pentru cei cu peste 100.000 de euro, e penibil sa dam sfaturi oamenilor bogati
UPDATE VIDEO Bancile din Cipru s-au redeschis, dupa aproape doua saptamani, intr-o tara in care au fost impuse restrictii bancare fara precedent
Cipru: Restrictiile bancare ar putea dura o luna

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Domnule Bogdan Lungu, din perspectiva teoriei economice, atunci cand depui un depozit la banca pentru o anumita dobanda, nu faci decat sa acorzi un imprumut bancii, Daca banca da faliment, atunci intri la masa credala impreuna cu ceilalti creditori, se vand toate activele bancii, iar suma astfel obtinuta se imparte proportional intre pagubiti.
La fel, daca iei un credit ca sa cumperi o casa si intre timp vine criza, iar tu iti pierzi locul de munca, banca nu are nicio rusine sa vina sa vina sa iti confiste activele (inclusiv casa si masina). Daca pe tine nu te iarta nimeni daca intri in faliment inglodat in datorii, de ce trebuie cetatenii UE sa plateasca erorile de management ale bancii si salvarea averilor (de multe ori ilicite) multimilionarilor de pretutindeni?
Marii "investitori" din sistemul bancar cipriot sunt marii evazionisti din toata Europa - inclusiv multinationale - care si-au ascuns acolo profiturile ca sa nu plateasca contributiile sociale in statele din care castiga. Deci de ce sa aparam averile unor infractori si cinici?
1. Domnule Isarescu, a fost bine pentru sistemul bancar cand persoana X a depus o suma mare?
2. A fortat cumva cineva banca Y sa ofere o alta dobanda atunci cand X a venit cu suma pentru depunere? (aici tind sa raspund ca uneori da si beneficiarii au fost multi politicieni)
3. Primeste sistemul bancar cu bratele deschise persoana X care depune bani, ba chiar il si imbie sa nu-si tina banii la saltea?
De ce cand totul e favorabil bancii e in regula, dar cand e favorabil clientului bancii, trebuie sa ii FURAM banii?
De ce, dvs care sunteti platiti din banii publici, nu lucrati pentru tara care va plateste?
Cum e posibil ca seful Comisiei de supraveghere a sistemului bancar care a spuns ca acum cativa ani un caine daca venea cu buletinul primea credit sa mai fie inca in functie? Ce a pazit comisia repsectiva si BNR-ul in general in privinta acordarii creditelor in halul salbatic in care s-a facut?
banca iti opreste oricand din bani din diverse motive, banca creste oricand dobanda la credite, banca poate creste comisioane.....etc. ma intreb la ce naiba mai semnam niste porcarii de contracte
Am citit undeva asta:
fii prieten cu un pictor şi vei ajunge pictor; fii prieten cu un tâmplar şi vei ajunge tâmplar; fii prieten cu un bancher şi vei ajunge falit.
Pentru ca se lucreaza cu guverne cu sume multiplicate.
Sistemul bancar e putred. Daca pica o banca medie pica tot sistemul de banci.
Ce e prost este ca noi platim pe banii nostrii incompetenta si lacomia. Daca sistemul bancar merge prost sa vad de miine salari ca in invatamint la ei. Sa inchida filiale, sucursale ce maninca bani. sa taie bonusurile sefilor.
Apoi sa incerce altceva.
Sistemul bancar va pica. Nu azi... dar curind. Abia de atunci va fi rau si intr-o zi bine.
dar bancile alea ar trebui "rase". Cum sa mai lasi sa functioneze banci care din start incearca "sa pacaleasca" clientul. Sa nu ne spuna M.I. ca bancile care au dat credite fara acoperire n-au stiut ce fac. Asa ca acum sa plateasca. Numai ca daca vedem ce se intampla actionarii continua sa ia dividende bine merci,
directorii continua sa primeasca tot felul de bonusuri, iar fraierii de clienti suporta pagubele.
Asa ca nea Mugure ti-astept demisia!
2. Nicio bancă nu dă faliment, totuși deponenții cu sume peste 100,000 de Euro pierd sume considerabile.
3. Atenție la marea eroare insinuată de marele guvernator: TOATE conturile peste 100,000 de Euro sînt afectate, NU doar depozitele la termen! Cu alte cuvinte, firmele care comercializează mărfuri, cu o marjă de profit de sub 30%, vor veni cu bani de acasă, pentru a desfășura tranzacții. Așa că nu vorbim de deponenți care au negociat dobânzi preferențiale, tovarășe Mugur!
2. Impozitul de profit este de numai 10%, fata de vreo 30% in restul Europei. Companiile comerciale au castigat ani de zile bani grei prin aceste impozite nerealiste.
3. Multe din companiile cu sediul in Cipru nu isi desfasoara de fapt activitatea de milioane sau de sute de milioane de euro pe o piata de 800.000 de locuitori, ci fac evaziune fiscala in stil mare din Rusia, Romania, Grecia si pana in Franta si Germania.
4. Deci sa nu plangem de mila companiilor cu comportament antisocial in tarile de unde isi extrag profitul, si care, vai!, pierd sume considerabile.
5. Da, Cipru a luat-o în freză din cauza haircut-ului luat de creditorii Greciei si este un moment bun ca Europa sa nu mai tolereze paradisuri fiscale cu consecinte atat de grele pentru bugetele nationale ale majoritatii statelor membre. Deci sa speram ca restul paradisurilor fiscale, macar de pe teritoriul UE, vor avea aceeasi soarta.
2. Uite asa, o sa-ti ia si tie si o sa-mi ia si mie maine, ca si Romania e tot paradis fiscal cu 16% impozit, fata de 30% restul Europei...
3. Evaziunea fiscala este o vorba in vant aruncata de diversi guvernanti incapabili: este concurenta fiscala intre state si banci, fix asa cum este concurenta intre firme.
Toata galagia este pe "paradisurile fiscale", desi se trece sub tacere faptul ca de exemplu in Rusia pe locul 3 la investitori straini se afla Cipru. Asadar, banii se intorceau in Rusia si in Romania si asa mai departe.
4. Comportamentul antisocial are vreo legatura cu miile de oameni care isi pierd locurile de munca, de pe urma unui haircut politic, pus la cale de unii care n-au avut vreodata o initiativa de antreprenori, n-au riscat capital propriu, n-au angajat oameni...? Cipru este in UE de 9 ani, sint firme mari acolo, cu oameni si cu toata logistica.
5. Mai cauta pe site la FATF si vezi cum e cu paradisurile fiscale si spalarea de bani, unde Germania sau Franta stau mai prost decat Cipru, la criterii indeplinite de combatere... tu inghite galusti in continuare de la Big Brother si fii fericit, asa nestiutor si vehement cum esti...
2. In Romania este controlata provenienta banilor si daca s-au platit impozitele in tara respectiva. 16% este un impozit prea mic pe profit si lucrul acesta este criticat in Europa. Dar cei care desfasoara activitati economice in tara noastra sunt impozitati cu alte tipuri de contributii care ajung atat de sus incat se omoara antreprenoriatul... La noi nu este paradis fiscal, sa nu amestecam lucrurile.
3. Evaziunea fiscala nu este o vorba in vant, este o realitate. Foarte multe companii romanesti medii si mari, precum si multinationale si interlopi plimba hartii fictive prin paradisuri fiscale. Ai auzit de "race to the bottom"? Problema este ca statele sunt fortate sa reduca impozitarea pe profit la niveluri nesustenabile pentru bunul mers al unei societati. Un paradis fiscal sugruma bugetele statelor obisnuite, pentru ca este cat un oras mediu, primeste "investitii" financiare de 10-20 ori cat tot PIB-ul lui si de aceea poate supravietui cu impozite minuscule. Un stat care are insa de intretinut o infrastructura, o armata, politie, justitie, educatie, protectie sociala minimala pentru milioane sau zeci de milioane de cetateni etc. (adica servicii pe care domeniul privat e incapabil sa le sustina) nu va putea niciodata sa urmeze un astfel de model economic financiar-parazitar.
Cat despre Rusia, tara este decapitalizata continuu, iar mica parte din banii care se intorc dupa ce au fost plimbati prin Cipru ( cu sub 1 milioan de locuitori, al treilea investitor intr-o tara cu 150 de milioane! Sic!), erau tocmai cei neimpozitati, saracind bugetul federal. Criminal, nu?
5. Da Ciprul si criteriile de combatere a evaziunii fiscale sunt ca sula cu prefectura. Eventual Cipru respecta criteriile nu mai pe hartie. Si grecii se pricep de minune la giumbuslucuri din astea....
Cat despre Germania, am inregistrata o firma acolo si am contact des cu autoritatile. Crede-ma fiscul si controalele bancare sunt foarte stricte, indiferent de ce scrie pe nu stiu ce site-uri. Nimeni nu se joaca cu impozitele. Helmut Kohl, eroul national care a unit Germania, a fost tarat ani de zile prin tribunale (si condamnat cu suspendare) de fiscul german, dupa ce s-a descoperit ca a incasat ilegal bani pentru partid (nici macar pentru buzunarul lui; daca ar fi bagat in buzunar facea puscarie).
Deci, de facto bancile au fost lasate sa intre in procesul natural de faliment, iar Bruxelles-ul si Berlinul au intervenit ca sa apere de faliment statul Cipriot si pe cetatenii sai. Greutati economice vor veni, reforme structurale vor fi necesare, Ciprul isi va readuce sectorul bancar la un nivel conform economiei sale, dar s-ar putea aseza pe baze economice mult mai solide decat volatilul sector bancar.
In plus, nu toate bancile tarii sunt falimentare, existand multe banci mai mici, private, care vor putea foarte bine sa preia cota de piata a Laiki si Bank of Cyprus, ocupand asadar rolul de regulare a economiei si a fluxurilor de bani.
toti deponentii ar trebui sa-si tina banutii acasa!
contractele de deponent trebuie garantate colateral de catre banca cu garantii solide depuse la un tert.
de exemplu: ai un cont de 20.000 de euro, atunci banca va depune echivalent aur la un trezorier cu unicul rol de depozitar, in asa fel incat atunci cand doresc sa-mi ridic banutii sa o pot face si la miezul noptii!
iar contractul de deponent sa fie executoriu in cazul unor traznai de ale bancherilor, nu garantii cu legi care sunt calcate in piciore la cel mai inalt nivel in ue.
daca bancile nu au nevoie de clienti nu-i bai, retrageti-va toti banii si sa-i lasam sa faca banking, poate ca asta si vor, iar deponentii ii incurca.
eu nu il critic pe isarescu, a trecut muuuult timp de cand trebuia trimis la spart seminte,.
gandirea lui nu este accidentala si nici peste noapte, nicidecum, ea a fost pregatita in intalnirile avute cu ceilalti bancheri, intre icre negre si vita de kobe.