Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciaza ca programul de salvare a Ciprului este aproape de o solutia pe care ar fi impus-o economia de piata, considerand ca deponentii cu sume mari intr-o banca cunosc riscurile si negociaza dobanzi mult peste ratele acordate clientelei de retail, transmite Mediafax.

"Stiti ca principiul clasic este urmatorul: cand o banca are probleme, primii care platesc sunt actionarii. Si in Romania, daca vreo banca intra la necazuri, primii care platesc sunt actionarii, isi mananca capitalul. Ca au lasat-o sa se expuna riscant. Acum se extinde responsabilitatea de la proprietari la creditorii mari. Nu o extrapolati, pentru ca in Romania toate bancile au o solvabilitate chiar excesiva (...) Daca cineva tine cateva milioane pe pasivul unei banci, nu tine pentru o dobanda de 0,1%. Considera ca da credite pe undeva si lui ii da 4%, cand in lume este zero si ceva. Si-a asumat un risc. Ii protejam pe deponentii mici", a spus Isarescu.

El a explicat ca atunci cand un investor ajunge sa detina sume mari in banci, de ordinul milioanelor de euro, insemnaa ca si-a asumat un risc.

"Altminteri, ai si alte optiuni, poti sa cumperi titluri de stat, obligatiuni", a afirmat Isarescu, dupa ce anterior a mentionat ca nu doreste sa dea sfaturi oamenilor bogati in privinta modului in care sa-si plaseze disponibilitatile.

Seful bancii centrale apreciaza ca investitorii care si-au asumat riscurile "pentru a obtine un castig pe masura" din depozite de la bancile cipriote ar fi normal sa contribuie la acoperirea pierderilor bancii.

"Altminteri, daca o banca se prabuseste, cine credeti ca plateste? Nu doar actionarii, toti deponentii, si cei mici, daca nu sunt asigurati. Judecata nu este departe de economia de piata", a spus Isarescu.

Ciprul a incheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana, care presupune desfiintarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca din tara, si transferarea activelor viabile si a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota. Deponentii care detin sume mari in conturile Laiki vor contribui la finantarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponentii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.

Guvernul din Cipru a limitat incepand de joi suma de bani cash cu care se poate iesi din tara la 1.000 euro de persoana, iar retrgerile din consturi au fost limitate la 300 de euro pe zi, potrivit variantei finale a restrictiilor impuse asupra circulatiei capitalului.

Restrictiile au fost introduse pentru a preveni retragerile masive de bani de la bancile din tara, in urma incheierii acordului de bailout.

Bancile nu au voie sa efectueze plati non-cash sau transferuri de bani, cu urmatoarele exceptii: transferuri comerciale; plati salariale (dupa prezentarea documentelor necesare); achitarea taxelor de scolarizare pentru studentii ciprioti din strainatate si acoperirea cheltuielilor curente ale acestora, insotite de documente doveditoare; plati cu cardul de debit sau de credit, in cuantum de maximum 5.000 euro pe luna.

In cazul platilor comerciale, spre exemplu cele efectuate de firme pentru importuri, tranzactiile mai mici de 5.000 de euro nu sunt restrictionate, cele intre 5.001 si 200.000 de euro trebuie avizate de banca centrala in termen de 24 de ore, iar cele mai mari de 200.000 euro vor fi evaluate de la caz la caz.

Depozitele la termen nu pot fi accesate cu exceptia situatiei in care titularul doreste sa plateasca un credit la aceeasi banca.

Restrictiile afecteaza toate conturile din Cipru, toate tipurile de plata si transfer de bani in orice moneda.

Limitarile asupra miscarii capitalurilor aplicate in Cipru pentru a evita o fuga de capitaluri ar putea fi ridicate in decurs de o luna, a anuntat joi ministrul cipriot al Afacerilor externe, Ioannis Kasulides, citat de AFP.

Bancile din Cipru s-au redeschis joi pentru sase ore, dupa ce ghiseele lor au fost inchise 12 zile, la usile acestora formandu-se cozi de zeci de persoane.