Autoritatile cipriote s-au angajat sambata sa investigheze o serie de credite contractate de persoane politice din Cipru, dupa ce a aparut in presa o lista cu imprumuturi acordate acestora care nu au fost rambursate, informeaza AFP.

Potrivit presei greci, bancile Bank of Cyprus, Laiki si Hellenic Bank au sters in ultimii cinci ani datorii de milioane de euro contractate de deputati, apropiati ai acestora sau societatilor comerciale in care personalitatile publice aveau interese.

Subiectul urmeaza sa fie dezbatut saptamana viitoare de parlamentul de la Nicosia.

"Ca reactie la informatiile aparute in presa pe subiectul stergerii unor datorii de catre banci spre beneficiul politicienilor, Guvernul reafirma vointa de a ancheta pe deplin toate aspectele crizei din sectorul bancar", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Christos Stylianides.

Reprezentantul guvernamental a dat asigurari ca ancheta va acoperi, de asemenea, "acordarea, anularea sau reducerea creditelor (...) sau alte servicii acordate de bancile din Republica atat in Cipru cat si in strainatate".

Bancile Bank of Cyprus si Laiki, expuse la probleme mari din Grecia, au fost nevoite sa ceara ajutorul statului pentru a se recapitaliza, ceea ce a obligat guvernul de la Nicosia sa ceara creditorilor internationali un plan de salvare, pe care in final l-a obtinut cu pretul lichidarii bancii Laiki si al restructurarii drastice a Bank of Cyprus.

Guvernul cipriot a realizat, joi, o comisie de ancheta pentru a stabili vinovatii pentru colaps financiar.

"In mandatul acestei comisii de ancheta se regaseste sarcina de a examina stergerea creditelor", a declarat ministrul Justitiei Ionas Nicolaou adaugand ca noua comisie, formata din trei judecatori ciprioti, va avea la dispozitie trei luni pentru a finaliza investigatiile.

Potrivit deputatului Marios Mavrides, membru al partidului de guvernamant (Disy), comisia trebuie sa ia in considerare acordarea de imprumuturi controversate iar subiectul ar trebui sa fie discutate saptamana viitoare in Parlament. Totodata, ar urma sa fie examinata si lista persoanelor care au transferat fonduri in afara Ciprului in ultimele doua luni.

Cipriotii trecuti pe aceasta lista au negat orice favoritism sau infractiune.

Un al membru al partidului de guvernamant, Prodromos Prodroumou, a afirmat intr-o declaratie data presei ca acuzatiile sunt "false" si ca va depune o plangere pentru defaimare.

Deputatul Athena Kyriakidou , din partea partidului de centru-dreapta Diko, aliat al partidului de guvernamant, a dat asigurari, la randul sau, ca fratele ei si fostul ei sot, ambii trecuti pe lista, nu a primit credite "preferentiale".

Fostul primar al orasului Larnaca, Andreas Moyseos, a dat asigurari ca imprumutul nu a fost aters si a denuntat o "conspiratie".