"In ce as investi un milion de euro in acest moment? In sectoarele contraciclice, cu mare potential de dezvoltare, cu avantaj competitiv si sprijin din partea institutiilor internationale: agricultura, energia regenerabila, infrastructura, IT si comunicatii", spune Catalin Iancu, presedintele OTP Asset Management, candidat pentru un loc in Consiliul de Administratie la SIF Moldova intr-un interviu acordat HotNews.ro. Miza alegerilordin 4 aprilie, cand actionarii SIF Moldova vor decide conducatorii pentru urmatorii patru ani, este controlul activelor de peste un miliard de lei, jumatate din acestea fiind plasate in actiuni ale bancilor. SIF Moldova detine 3 milioane de actiuni la Erste Bank, un pachet de 2,3% din actiunile BRD-SG si 5% din capitalul Bancii Transilvania, banca la care SIF in are ca reprezentant pe Costel Ceocea, actualul presedinte inscris pentru un nou mandat la conducerea SIF-ului.

Catalin IancuFoto: Agerpres

Rep: Cum v-a venit ideea aceste candidaturi? Ce v-a determinat sa candidati?

Catalin Iancu: Ma aflu intr-un moment al carierei mele in care aceasta candidatura reprezinta un pas evolutiv firesc. Am acumulat suficient de multa experienta si pregatire incat sa pot spune cu incredere ca sunt pregatit pentru o functie executiva in Consiliul de Administratie al SIF 2 Moldova. Si, cel mai important, am un plan si o strategie care pot face din SIF Moldova un generator de valoare pentru actionarii sai, atat cei majoritari, cat si cei minoritari. Iar SIF Moldova este cea mai buna platforma pe care imi pot pune ideile in aplicare.

Rep: Care sunt atuurile dumneavoastra in "lupta" cu greii Ciorcila, Valentin Ionescu si ceilalti contracandidati?

C.I.: Atuurile mele, indiferent de contracandidati, sunt pregatirea, experienta si viziunea pe care o am. Strategia si obiectivele mele nu sunt raportate la contracandidatii mei, ci la idea de "mai bine" si "mai eficient" pentru SIF Moldova. Cred ca SIF Moldova trebuie sa se transforme intr-un un SIF modern, care sa creeze valoare pentru actionarii sai si care sa fie un exemplu de emitent care respecta principiile guvernantei corporative, adica votul cumulativ si sistemul dualist de conducere. Trebuie sa fie un SIF care sa asculte cu atentie agenda diverselor categorii de investitori si sa le creeze valoare in acest fel.

Rep: Aveti un proiect anume legat de viitorul SIF Moldova pentru care va bateti si care v-ar putea aduce un loc in CA?

C.I.: Am un proiect concret si detaliat, care porneste de la implementarea principiilor guvernantei corporative, respectiv votul cumulativ si sistemul dualist de conducere si continua cu politica de investitii, care trebuie sa treaca la un alt nivel si sa evolueze de la investitii relativ pasive in actiuni listate la cota Bursei de Valori Bucuresti, catre investitii active, mentinand caracterul listat al majoritatii portofoliului. SIF2 trebuie sa devina un intermediar care faciliteaza accesul investitorilor la industrii in care Romania are un avantaj competitiv. Industrii cu caracter contraciclic, care sunt prezente in planul de dezvoltare a Romaniei, au suport din partea institutiilor de finantare internationala si sunt pe agenda investitorilor institutionali. Si aici ma refer la zone precum: agricultura, energia regenerabila, infrastructura, IT si comunicatii. Acestea sunt sectoare prezente si in strategia nationala a Romaniei si pentru care exista fonduri europene si sprijin din partea altor institutii internationale.

Totodata, SIF2 Moldova trebuie sa fie un continuator al stabilitatii in piata de capital din Romania. Plecand de la aceasta idee, as combate complexitatea prin simplitate. SIF-urile trebuie sa inceteze sa fie doar intermediari pentru accesul investitorilor la categorii la care acestia ar avea acces si in mod direct si, in schimb, sa creeze valoare prin expunerea pe sectoare la care investitorii nu au acces in mod direct.

Rep: Presupunand ca ati castiga locul in CA, care ar fi primele 3 masuri pe care ati incerca sa la implementati acolo?

C.I.: Cum spuneam, sunt esentiale implementarea principiilor guvernantei corporative, schimbarea politicii de investitii, in sensul orientarii catre sectoarele contraciclice si eliminarea pragului de 5%, printr-o politica activa de investitii.

Rep: Care ar fi primele 3 atribute prin care ati defini actiunile vechiului CA?

C.I.: Nu as vrea sa fac o analiza a vechiului CA, ci, mai degraba, sa privesc inspre ce va fi si sa ma concentrez pe planurile si obiectivele mele, pe care le-am enuntat mai sus.

Rep: Care sunt zonele de business catre care ati orienta o investitie de un milion de euro in acest moment?

C.I.: Sunt aceleasi sectoare pe care le-am inclus si in politica mea de investitii, respectiv sectoarele contraciclice, cu mare potential de dezvoltare, cu avantaj competitiv si sprijin din partea insitutiilor internationale: agricultura, energia regenerabila, infrastructura, IT si comunicatii.

Printre cei 21 de contracandidati ai lui Catalin Iancu pentru unul din cele sapte locuri in consiliul de administratie al SIF Moldova (SIF2) se afla:

  • Andrei Hrebenciuc, fiul politicianului PSD Viorel Hrebenciuc. Este asistent universitar in cadrul ASE Bucuresti si a tinut prima pagina a tabloidelor pe vremea cand avea o relatie cu Elena Basescu, fiica presedintelui. Este doctor in Economie si a obtinut premiul pentru debut editorial al AGER pentru volumul "Iluzia. Erou si antierou in crizele economice", in 2010.
  • Horia Ciorcila. Conduce Banca Transilvania, cea mai mare institutie de credit cu capital romanesc, al carui presedinte este de 11 ani. Candidatura sa este sustinuta de Banca Transilvania, unde chiar SIF Moldova este acttionar si are un membru in conducere, pe Costel Ceocea, actualul presedinte.

Vezi aici lista completa a candidaturilor

  • Costel Ceocea, presedintele si directorul general al SIF Moldova (SIF 2), si-a depus candidatura pentru functia de administrator al societatii, alaturi de alti cinci actuali membri ai CA-ului: Claudiu Doros, vicepresedinte si director general adjunct, Emilian Badica, Iosefina Morosan, Dumitru Bontas si Valentin Ionescu.