La inceputul lunii martie, in sectorul public erau ocupate 1.189.861 posturi in sectorul bugetar, potrivit unor date obtinute de HotNews.ro. O analiza a evolutiei acestui indicator arata ca in perioada mai 2012-august 2012, tendinta a fost de reducere a lui, in vreme ce din august, numarul posturilor ocupate in sectorul bugetar a re-inceput sa creasca, ajungand in martie la nivelul din iulie 2012. Daca numarul bugetarilor s-ar reduce in medie cu 15%, ar insemna ca circa 180.000 de posturi sa se elibereze.

Vezi in text unde a crescut numarul bugetarilor, de unde ar putea avea loc cele mai multe concedieri si cum sta Romania comparativ cu alte tari la acest capitol.

"Se vor lua masuri pentru reducerea la nivelul aparatului central al institutiilor publice cu 15% a numarului de personal, pe medie, si a cheltuielilor cu bunurile si serviciile", a spus ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu. Intrebat daca acest lucru inseamna ca vor fi efectuate restructurari, ministrul a raspuns afirmativ.

Vezi mai jos graficul reprezentand evolutia numarului de posturi ocupate in sectorul bugetar, defalcat pe tipuri de institutii bugetare (dati click pe imagine pentru a o mari pana la dimensiunea dorita):

In acest moment ministerele lucreaza la o analiza a propriei activitati, in urma careia va rezulta daca e nevoie sa disponibilizez personal sau dimpotriva, are nevoie de personal pentru a-si imbunatati eficienta si calitatea muncii. In scenariul in care reducerea medie de 15% s-ar aplica uniform in tot sectorul bugetar, cele mai multe disponibilizari ar avea loc in administratia publica locala, nu cea centrala, iar cel mai vizat sector in cadrul administratiei locale ar fi vizat de invatamantul preuniversitar, unde numarul posturilor ocupate a crescut in perioada decembrie 2012-martie 2013.

Mai jos aveti numarul reprezentand 15% din personalul bugetar, adica media posturilor care ar trebui eliberate din sistem (dati click pe imagine pentru a o mari pana la dimensiunea dorita):

"Discutia vizand numarul de bugetari e foarte complexa: sunt putini sau sunt multi? Dupa toate ajustarile facute- am redus numarul cu 15%- depinde cum ii numaram. Daca ne uitam ca procent in total populatie, de pilda numarul de bugetari la mia de locuitori, am putea concluiziona in mod eronat ca sunt prea putini bugetari", a afirmat luni Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la o conferinta desfasurata la BNR.

Mai jos aveti pozitia Romaniei in context european, ca numar de bugetari raportati la numarul total de contribuabili (dati click pe imagine pentru a o mari pana la dimensiunea dorita):

"Trebuie sa ne uitam la ponderea numarului de bugetari in total numar contribuabili, suntem in topul tarilor europene, alaturi de Danemarca, Norvegia si Finlanda. Desi s-au facut concedieri, desi au mai plecat oameni din sistem, au ramas inca prea multi, raportat la numarul de contribuabili", a mai spus Dumitru, adaugand ca Romania se confrunta si cu o evaziune foarte ridicata, cu peste doua milioane de romani muncind la negru.

  • In privinta salariatilor din domeniul public, chiar si Guvernatorul BNR a transmis un semnal public cat se poate de clar in cadrul unei conferinte: "In 1990 Statul functiona cu circa 800.000 de bugetari cu tot cu cei din Comitetul Central. Dupa 20 de ani avem 1,2 milioane si ne intrebam unde este problema", a spus Isarescu. Perfect adevarat.

Mai jos aveti sub forma de tabel datele din primul grafic: