Romania numara in prezent 137 de persoane care detin active nete de minimum 30 de milioane $ (High Net Worth Individuals- HNWI), cu o previziune de crestere in urmatoarea decada de 34% (pana la 184 persoane in 2022), se arata in The Wealth Report 2013, studiul anual care ofera o perspectiva globala asupra averilor persoanelor private, lansat de catre Knight Frank - din care face parte compania de consultanta imobiliara The Advisers, biroul asociat al retelei in Romania. Raportul include totodata un ghid asupra evolutiei pietelor rezidentiale de lux din lume si previziunile asupra cresterii averilor detinute de HNWI in urmatoarea decada, in 80 de piete importante din intreaga lume. Citeste in atasament Raportul integral

Noua editie The Wealth Report prezinta ultimele informatii despre situatia averilor din lume, ierarhia oraselor globale, performantele din segmentul rezidential de lux, pretul celor mai importante proprietati comerciale, precum si perspectivele asupra tendintelor de consum si asupra celor mai mari investitii in pasiuni.

  • In 2012 numarul persoanelor ultra-bogate din lume a crescut cu 5% (8.700 de noi persoane). Se estimeaza ca acest segment de populatie va creste cu 50% in urmatorii zece ani (cu 95.830 persoane), atingand un numar total de 285.666 de persoane la nivel global. Majoritatea acestor persoane traiesc in prezent in America de Nord – 65.579.
  • In Europa numarul HNWI a crescut cu 632 in ultimul an (de la 53.538 la 54.170) si se estimeaza o crestere a lor cu 31% in urmatoarea decada. Totodata, Europa numara in acest moment 708 miliardari (cei mai multi din lume); dintre care 149 locuiesc in Germania, acelasi numar de miliardari fiind si in Marea Britanie si 102 fiind din Rusia.
  • In urmatorii 10 ani cea mai rapida crestere a averilor se va inregistra in Asia si America Latina, iar pana in 2022 unul din 10 HNWI din lume va locui in America Latina.
  • Monaco ramane cea mai scumpa tara din acest punct de vedere: o resedinta de lux poate fi tranzactionata la un pret care variaza intre 57.600–63.700 $ pe metru patrat. Londra si New York sunt destinatiile de top pentru persoanele avute din lume si vor ramane preferatele lor in urmatoarea decada, potrivit studiului realizat de Knight Frank in randul bazei sale de 15.000 clienti cu averi totalizand peste 1 trilion $.

Cautarea investitiilor sigure a continuat sa creasca preturile in principalele orase globale

Pe fundalul instabilitatii economice se observa orientarea HNWI catre proprietatile rezidentiale de lux in zone consacrate, ca o alternativa mai sigura de investitie.

New York a atins cel mare nivel de achizitii de lux din ultimii 25 de ani in ultimul trimestru al anului 2012, gratie crizei financiare care a debutat in anul 2008 si a situatiei economice generale, care a permis punerea spre vanzare unor proprietati foarte exclusiviste, nou construite.

Principalii HNWI care investesc in piata rezidentiala de lux provin din Rusia sau China, Hong Kong. Pe langa puternica prezenta de pe piata din Londra, rusii isi maresc investitiile in New York, Miami, precum si in zona care se bucura de un interes in crestere continua, America Latina. In Orientul Mijlociu, Dubai se diferentiaza cu crestere puternica de 20% a locuintelor de lux.

In ceea ce priveste investitiile in zona hobby-urilor si pasiunilor, potrivit Knight Frank Luxury Investment Index, valoarea automobilelor clasice a crescut in ultimii 10 ani (cu 395%). In Europa, lucrarile de arta raman obiectele de colectie preferate ca investitie de catre HNWI.

Per total, o data cu revenirea economica a mai multe piete, Knight Frank preconizeaza ca investitia globala sa creasca cu 8%, ajungand in anul 2014 la 434 miliarde $.

Dintre rezultatele prezentate in raportul curent, sunt de asemenea de retinut urmatoarele:

• In prezent averea totala a segmentului de populatie HNWI a crescut cu 56 miliarde $, la 26 trilioane $.

• SUA isi mentine pozitia, ramanand tara cu cei mai multi miliardari din lume (543); totodata se estimeaza ca numarul acestora va creste cu 103% pana in 2022

• In urmatoarea decada, numarul miliardarilor din China va creste de la 154 la 483, reprezentand o crestere de 214%

• Pulsul HNWI: 26% dintre acestia sunt optimisti ca averea lor va creste in 2013

• Potrivit Knight Frank, orasul numarul 1 in ceea ce priveste performanta de prêt este Jakarta: 38% este procentul cu care a crescut valoarea proprietatilor in cursul anului 2012

• New York depaseste Londra si devine orasul global care conteaza cel mai mult pentru HNWI

• Rusii bogati sunt cei mai activi cumparatori de proprietati imobiliare, cu precadere in Monaco, Viena, Londra si Statele Unite

• 40% dintre consultantii HNWI (high net worth individuals) intervievati in Orientul Mijlociu pentru Wealth Report 2013 au declarat despre clientii lor faptul ca planuiesc sa cumpere o noua casa in urmatorul an

• 4 din primele 10 orase globale din Wealth Report se afla in regiunea Asia-Pacific

• 22% - procentul alocat segmentului imobiliar in cadrul portofoliilor de investitii HNWI (potrivit Wealth Report Attitudes Survey).