Cel mai mare producator de otel din lume, ArcelorMittal, companie controlata de omul de afaceri indiano-britanic Lakshmi Mittal, a raportat o scadere cu 16,3% a vanzarilor realizate de societatile pe care le detine in Romania, ajungand la 779 milioane de dolari, conform raportului anual publicat de companie (vezi atasament). Aceasta diminuare sterge aproape jumatate din cresterea inregistrata in 2011, atunci cand s-a consemnat un reviriment puternic, de la 632 milioane de dolari la 931 milioane de dolari. Scaderea de anul trecut vine in contextul atingerii unui prag minim istoric al preturilor produselor siderurgice fapt ce a generat o micsorare a vanzarilor in toata Europa (-15,7%) , cu exceptia subsidiarei ArcelorMittal din Rusia, care a cunoscut o crestere usoara.

"Preturile la otel au crescut in primul trimestru al anului 2012 pana la niveluri maxime de 555 de euro pe tona de laminate la cald, in Europa, si aproximativ cu 800 dolari pe tona, in Statele Unite. Aceasta crestere brusca a fost determinata refacerea stocurilor de catre clienti. In cazul Europei, aceasta a fost sustinuta de un euro slab, care a redus insa activitatea de import. In al doilea trimestru, procesul de refacere al stocurilor s-a diminuat. In Europa, productia de automobile a scazut din cauza austeritatii si au crescut temerile privind despartirea de zona euro a unor state. In a doua jumatatea a anului, preturile au atins minime de 460 euro/tona in Europa si 650 dolari/tona in Statele Unite. Aceasta scadere dramatica a fost determinata de incertitudinile de pe piata", se arata in raportul pe anul 2012 al ArcelorMittal.

Productia de otel din Romania, unde ArcelorMittal Galati, ocupa mai mult de 55% din cota piata, merge in proportie de 70% in strainatate iar 30% ramane in tara. Mare parte din export ia calea Turciei iar sperantele siderurgistilor autohtoni s-au bazat la inceputul lui 2012 de revirimentul importurilor din aceasta tara. Numai ca asteptarile au fost date peste cap pentru ca turcii si-au dezvoltat propriile lor capacitati si, implicit, au redus importurile. Potrivit Institutului de Statistica de la Ankara, valoarea importurilor realizata anul trecut de Turcia a scazut cu 3,8% fata de 2011.

ArcelorMittal detine in Romania doua unitati siderurgice, la Galati si Hunedoara, si doua metalurgice, la Roman si Iasi. In ultimii ani, activitatea acestor societati s-a caracterizat printr-o contractie atat a afacerilor, cat si a personalului, dar si printr-o reducere a capacitatilor. La Galati, de exemplu, la finele lui 2011 pe platforma industriala lucrau in jur de 9.000 de salariati iar azi nu sunt mai multi de 7.500. S-au desfiintat Otelaria 2 si furnalul 1, iar furnalul 6 a fost oprit definitiv din cauza unei avarii. Se pregateste inchiderea furnalului 2 astfel incat mai sunt functionale doar furnalele 3 si 5 insa primul din ele este tras pe dreapta pe motiv de cerere scazuta.