In februarie 2013, comparativ cu ianuarie 2013, preturile productiei industriale din Romania au crescut cu 0,3%. Pe piata interna, cat si pe piata externa, preturile productiei industriale au crescut cu 0,3%. Evolutia preturilor productiei industriale a fost influentata de cresterea preturilor pe piata interna cat si pe piata externa, transmit marti oficialii Institutului National de Statistica. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) masoara evolutia preturilor la marfurile vandute de catre majoritatea producatorilor majori din Romania, preturile fiind masurate la poarta fabricii. Prin urmare acestea nu se refera la ceea ce plateste consumatorul final, ci la ceea ce incaseaza producatorul, excluzand desigur impactul taxelor indirecte si al cheltuielilor cu transportul.

In februarie 2013, comparativ cu februarie 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 5,4%, cu 1,1 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 2,2 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa.

  • Preturile produselor energetice au fost determinante pentru evolutia lunara a preturilor productiei industriale.

In februarie 2013, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au crescut la grupa produselor energetice (+1,6%). Pentru celelalte mari grupe industriale s-au inregistrat scaderi de preturi; cele mai importante fiind cele ale preturilor din industria bunurilor de capital (-0,3%), urmate de cele din industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,2%), industria bunurilor de uz curent (-0,2%) si industria bunurilor intermediare (-0,1%).

  • Comparatie anuala

Preturile anuale ale bunurilor de uz curent si cele ale produselor energetice: peste nivelul de 5,4%, estimat pentru total industrie

In februarie 2013, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice si la bunurile de uz curent, cu 8,4% si, respectiv, cu 7,9%. Celelalte mari grupe industriale au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, preturile bunurilor de capital au crescut cu 3,1%, in timp ce bunurile intermediare si cele de folosinta indelungata au fost tranzactionate la un pret mai mare cu 2,8% si respectiv cu 2,4%.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia preturilor tranzactionate de producatorii de produse industriale din Romania. IPPI reprezinta, alaturi de Indicele preturilor de consum, Indicele produselor agricole si Indicii preturilor productiei pentru servicii, un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut in Romania.