In luna februarie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 6,7%, aflandu-se in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de luna anterioara si in scadere cu 0,6 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna februarie 2012, potrivit calculelor Institutului National de Statistica. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna februarie din anul curent este de 674000 persoane, in crestere fata de luna precedenta (660.000) si in scadere fata de aceeasi luna din anul precedent (722.000). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,3% pentru luna februarie 2013 (5,7% in cazul barbatilor si 4,8% in cel al femeilor), mai arata INS.

Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa.

Populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii.

Somerii inregistrati sunt persoanele aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care beneficiaza de prevederile legislatiei privind protectia sociala a somerilor.

Cele doua seturi de indicatori statistici (somajul lunar conform definitiei internationale si somajul inregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de masurare, conceptele, definitiile si sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, insa, ofera o imagine completa si reala asupra pietei romanesti a fortei de munca.