Napoleon Pop, BNR: Nu avem promisiunea niciunei banci-mame ca vor continua liniile de credit in Romania. Banii disponibili sunt doar cei ai firmelor si populatiei

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 2 aprilie 2013, 14:38 Economie | Finanţe & Bănci


Napoleon Pop
Foto: Agerpres
"Capitalul financiar disponibil la ora actuala este doar cel al firmelor si al economiilor populatiei (…). De acum incolo nu avem promisiune de la nicio banca mama- care ocupa 90% din capitalizarea bancilor din Romania-  ca vor continua cu aceste linii de credit, a declarat marti Napoleon Pop, membru in CA al Bancii Nationale la un seminar organizat pe tema industrializarii in Romania. Chiar daca Pop a precizat ca nu vorbeste in numele BNR, pozitiile sale sunt asociate cu pozitia Bancii Nationale.

Alte declaratii facute de membrul CA al BNR:
 • Expansiunea crizei financiare  a fost o mare provocare noroc ca aceasta tara a trecut-o in mod intelept si practice ea nu s-a simtit. De criza economica nu am putut sa scapam, contagiunea –avand in vedere interdependentele- a fost mult mai puternica. Suntem intr-o perioada in care din punct de vedere a macrostabilitatii suntem bine. 
 • Suntem in criza continua. Sa stiti ca multa lume ne spune ca n-o sa scapam de ea si va trebui sa traim in acest nou  mediu. Natura solutiilor recunoastem cu totii- au fost foarte dureroase,am trecut prin ele.
 • Programele de austeritate-in lumina ultimelor studii din punct de vedere s-a demonstrate ca poate  teoretic au fost   bune dar in contextual actual au fost foarte dure iar efectele lor au fost mult peste ceea ce Romania presupunea la vremea respective.
 • Lipsa de incredere va continua inca o buna perioada de timp.
 • Avem o problema de fond- care sunt resursele cresterii economice viitoare ale acestei tari?
 • Putem discuta despre cand sa intram in zona euro, dar angajamentul de a intra ramane.
 • Avem o problema cu atractivitatea mediului de afaceri romanesc in care constatam ca efectul integrarii a disparut, intrarile de capital strain au scazut foarte mult  dar ne confruntam periodic cu investitii de portofoliu pe termen scurt care nu fac bine deloc nici asupra pietelor financiare si nici asupra cursului de schimb.
 • Cresterea economica va trece la alta paradigma pe care va trebui s-o valorificam.
 • Avem o problema nationala prin prisma securitatii economice.
 • Am mai trecut printr-o consolidare a consolidarii fiscale. Dar sa stiti ca si un deficit de cont current de 4%  din PIB in conditii de crestere economica zero este totusi o indatorare a tarii care pune in pericol sustenabilitatea platii datoriilor suverane.
 • Capitalul financiar disponibil la ora actuala este doar cel al firmelor si al economiilor populatiei pentru ca din punct de vedere al bancilor constatam ca este un deleverage (…) dar  de acum incolo nu avem promisiune de la nicio banca mama care ocupa 90% din capitalizarea bancilor din Romania  ca vor continua cu aceste linii de credit.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7538 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  sa vezi acum (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:10)

  antitot [utilizator]

  Falimente bancare pe capete ,fara linii de credit sunt cam sub linie in ceea ce priveste creditatrea.
  Ne asteapta vremuri frumoase ,pe pariu ca se reinfiinteaza bancile de stat?
  • 0 (0 voturi)    
   Lațul se strânge. (Miercuri, 3 aprilie 2013, 19:55)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   S-a început în Cipru.
 • 0 (12 voturi)    
  @all (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:14)

  demaGOGU [utilizator]

  retrageti toate depozitele din banci la saltea!

  acum!
 • +6 (12 voturi)    
  băncile-mamă au împrumutat Statul român (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:20)

  visio [utilizator]

  și s-au retras în țara de origine, așteptând să le vină beneficiile; câd aceste rambursări vor fi încheiate, sucursalele din România vor fi vândute; apoi, vor mai rămâne numai Companiile străine să producă la un preț derizoriu până se va considera, politic, că nu mai sunt rentabile și vor fi relocate în țări care nu o înjură pe Merkel sau pe Berlusconi ori vreun ambasador al SUA...desigur că românii vor trăi fericiți cu o bere pe Lună, chiar dacă prețul ei a crescut; apropo de creșterea prețurilor, deși nu are legătură cu articolul și mulțumesc anticipat hotnews că nu cenzurează postul meu, sunt foarte curios ce venituri la buget a avut guvernul plagiatorilor și cât au estimat că vor avea; dacă mărirea tva-ului, pe timpul lui boc, a crescut ușor prețurile (diferența fiind suportată din profitul patronilor), sunt curios ce diminuare va avea linia de producție a țigărilor sau a berii, că tot vone sezonul ei...așa cum mai spuneam, cu o populația slab culturalizată nu ai cum să faci performanță; e drept că l-am citat pe Dăianu cu afirmația asta, dar omul are perfectă dreptate...
 • -1 (7 voturi)    
  Alarmisti (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:37)

  Grasul [utilizator]

  S-au apucat toti bancherii si finantistii sa dea numai avertizari de dezadstre!
 • +6 (10 voturi)    
  o speranta (?) (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:43)

  solar [utilizator]

  Mie unul mi se pare ca a sosit timpul ca exemplul de conduita superioara dat de Liiceanu, Plesu, Cartarescu si altii , sa il pot vedea si sustine si de pe partea economica si chiar juridica!! Cred , sunt convins ca 24 de ani au fost suprasuficienti in regresul generalizat al Romaniei. O bunastare autentica si solida nu se poate construi cu capitalisti gen Becali, Voiculescu, Patriciu(l-am crezut mai destept!) si nici de contabilii care le conduc afacerile. Nu se vede limpede ca vremea expedientelor si artificiilor de imbogatire pe baza de furt a trecut si infurie pe toata lumea ? Chiar si pe cei care au votat acum in disperare de cauza. Pentru ca , ma gandesc, nu s-au putut gandi cu seriozitate la intoarcerea in poala Rusiei. Un alt comunism in Romania, chiar daca ar arata cu totul altfel coafat, ar fi ultima zvacnire a RO, inainte de a-si da cu totul duhul si a fi inghitita de globalismul general.
  • -4 (10 voturi)    
   mda (Marţi, 2 aprilie 2013, 16:10)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Becali, Voiculescu, Patriciu sunt mult mai buni economisti decat Liiceanu, Plesu, Cartarescu.

   Problema e moralitatea economistilor, patronilor etc.
  • +1 (1 vot)    
   Liiceanu, Plesu, Cartarescu? (Miercuri, 3 aprilie 2013, 5:30)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui solar

   1. "Liiceanu, Plesu, Cartarescu"?
   Credeam ca incepi si tu "ca tot omul" cu Eminescu
   care a fost redactor sef la Timpul

   2. Crede-ma ca Eminescu zice cu totul altceva decat Liiceanu, Plesu, Cartarescu ...
   Citeste-l!

   http://eminescu.petar.ro/opera_completa/index.html
   (vezi volumele IX, X, XI, XII, XIII de Publicistica)
 • +2 (2 voturi)    
  Ce parere avea Eminescu (Miercuri, 3 aprilie 2013, 5:40)

  alex1234 [utilizator]

  "Dar apoi îndeobs.te legi frant.uzesti ne-au trebuit nouã?
  - pentru împresurarea ce pãtimes.te un loc despre megies.i,
  - pentru pescuirea unui iaz,
  - pentru neîngãduirea la posesie,
  - pentru a li se alege pãrt.ile,
  - pentru un vad de moara
  ne trebuiau legi frantuzes.ti, în care sã se vorbeascã despre „lapini", trebuiau miile de advocat.i, miile de primari s.i ajutori de primari, notari, consilii s.i paraconsilii!
  Asta e curatã socotealã de mofluz.
  S.i ce avem în schimb? Poate o culturã mai mare?
  De loc. Dacã cultura se judecã dupã scriitori, atunci vom trebui sã constatãm, cu pãrere de rãu, cã Eliad s.i Asachi s.tiau de zece ori mai multã carte decât d-nii C. A. Rosetti, Costinescu, Carada si Fundescu, cã Anton Pann era un scriitor cu mai mult talent s.i mai de spirit decât o sutã dintre ofticos.ii cari fac astãzi ,,esprit" prin gazete, cã singura comedie ,,Buna educat.ie" a lui C. Bãlãcescu, e mai originalã decât toate scrierile d-lui V. A. Ureche la un loc; apoi sã nu uitãm cã de generaþia aceea a urgisit.ilor boieri se t.ine pleiada scriitorilor nos.tri celor mai buni: Alexandri, C. Negruzzi, Bolintineanu, Donici, Bãlcescu ...oamenii [care] s.tiau o limbã frumoasã, vrednicã s.i înteleasã de opincã ca s.i de Vodã.

  Apoi esista autoritate s.i ascultare.
  De zicea Vodã un cuvânt, era bun zis; iar azi... ?

  Azi porunces.te cânelui, cânele pisicei, pisica s.oarecelui, iar s.oarecele de coadã îs.i atârnã porunca.
  Azi gãses.ti prin sate ordine ministeriale cãrora nu li se dã nici o urmare, des.i d. primar au scris pe dânsele: ,,se va urma în conformitate cu ordinele d-lui ministru".
  Azi se împlinesc ordinele numai când d. prefect sau subprefect voiesc sã se rãzbune asupra unui conservator.
  Statul e azi mas.ina prin mijlocul cãreia cei las.i se rãzbunã asupra protivnicilor lor politici.
  Iatã la ce hal am ajuns cu suveranitatea poporului, libertatea, egalitatea s.i fraternitatea.

  Apoi bune sunt? Bune, numai au un cusur: Nu se potrivesc."
 • +1 (1 vot)    
  promisiuni (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:11)

  consting [utilizator]

  cand frunzaverde spunea ca ar fi probleme cu plata datoriile suverane, toti usl-istii i-au sarit in cap. dar iata ca bnr spune la fel. d-lor politicieni luati in serios guvernarea. de mai bine de un an nu faceti decat sa va bateti pe butoanele justitiei. aveti numai bube justitiabile in cap. antonescu e campion justitiar. minciunile ordinare ca n-a primit indicatii de la voiculescu le miroase toata tara. nene anto ai reusit sa strici un partid istoric. de doar esti istoric si asa ai invatat ca aceste partide trebuiesc distruse. desigur din convingeri comuniste. ai dovedit ca esti printre campionii antieuropeni.
 • +1 (1 vot)    
  Asta e ceva ... (Joi, 4 aprilie 2013, 11:16)

  utug [utilizator]

  Mi s-a intamplat ceva similar cu girafa si taranul lui Marin Preda care, citez, ... „A stat si s-a uitat la ea o zi întreaga, încremenit, si nu se mai satura vazând-o cum ajunge ea cu botul prin vârfurile copacilor. Lasându-se seara, si-a luat în cele din urma ochii de la ea si plecând a clatinat din cap si a exclamat: „Asta e ceva care nu exista!“„ Marin Preda - „Imposibila întoarcere“, pp. 139-141

  Uitati-va va rog la 2 Insule Girafe din Canalul Manecii. Sunt 2 insule care juridic nu exista, in sensul ca nu apartin nici Europei si nici Angliei [They ... are not part of the United Kingdom ... or UE]
  Aceste girafe nu se hranesc cu frunze. Se hranesc cu ... hartii bancare.
  Una din acestea se cheama Jersey iar sora ei ceva mai mica, se cheama Guernsey.
  Fiecare insula are parlament si guvern propriu.
  Impreuna au 168.000 locuitori. Primaria lui Vanghelie, Sectorul 5, are 270.000 [They have a total population of about 168,000 and their respective capitals, Saint Peter Port and Saint Helier, have populations of 16,488 and 28,310]
  Aceste Insule reprezinta "Centre financiare internationale de prim rang" [Premier International Finance Centers] comparabile cu Wall-Street si City of London.
  Uniunea Europeana si FMI au hotarat sa desfiinteze una din cele 2 bani ale Ciprului.
  Pentru ce nu se atinge nimeni de aceste peste 100 banci ale evaziunii fiscale si crizei financiare din prezent ?
  Alpha Bank are o filiala in Jersey iar Bank of Cyprus + Marfin au filiale in Guernsey. Vezi Lista bancilor.

  http://www.amazon.co.uk/Treasure-Islands-Havens-Stole-World/dp/1847921108

  http://www.jersey.co.uk/finance/banks.html

  http://www.jersey.co.uk/finance/index.html

  http://www.guernseyfinance.com/

  http://www.guernseyfinance.com/banking/overview/

  http://www.bankofcyprus.com/Start/Other-countries/Channel-Islands/
  • 0 (0 voturi)    
   Completare ... (Joi, 4 aprilie 2013, 12:17)

   utug [utilizator] i-a raspuns lui utug

   List of banks in Guernsey

   http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_in_Guernsey
   http://www.world-offshore-banks.com/guernsey-offshore-banks.php
   http://www.openoffshorebankaccountsfornonresidents.com/de/Liste-Banks-Guernsey.htm

   Channel Islands
   http://en.wikipedia.org/wiki/Channel_Islands
   http://www.youtube.com/watch?v=yB2aXICtXcQ
   http://www.youtube.com/watch?v=9lGZ5YSS04M
   http://www.youtube.com/watch?v=6Ij3HtMfwik&feature=player_embedded#!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by