Presedintele Traian Basescu va intoarce spre reexaminare in Parlament legea de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai Parlamentului. "Deocamdata nu am primit nimic oficial, dar stim ca Presedintele intentioneaza sa retrimita legea pentru reeaminare", mai spun acestia.

Dan Radu Rusanu, considerat eminenta cenusie a PNL, este favorit pentru sefia Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, dupa ce profesorul de economie Daniel Daianu a declinat oferta in favoarea uni post de vicepresedinte executiv, au declarat pentru HotNews apropiati ai PSD. Rusanu este considerat a fi "Hrebenciucul" liberalilor pentru abilitatea de a trage sfori politice si economice.

"Aceasta autoritate va trai, ca si comisiile care supravegheaza cele trei piete financiare, din comisioanele pe care le incaseaza de la cei pe care ii supravegheaza. Bineinteles ca daca piata nu are un volum de business suficient, nici comisioane nu vor fi. De aceea, salariile membrilor acestor comisii vor depinde de veniturile din piata. La noi, la BNR, noi facem profit, nu depindem de comisioane platite de cei pe care ii supraveghem", a spus guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o conferinta pe tema infiintarii noii Autoritati..

Despre salariile din supravegherea sectoarelor financiare, inclusiv bancare, nu sunt informatii publice, pentru ca membrii acestor consilii afirma ca ar incalca anumite norme europene daca le-ar publica.

Foarte multe detalii nu sunt cunoscute, dar se stie totusi ca bugetul alocat va fi mai mic decat suma celor 3 bugete ale institutiilor luate separat.

"Nu facem Autoritati dupa oameni, ci numim oameni dupa ce formam institutia. Vom face propuneri Parlamentului si voi solicita sfatul inclusiv al Guvernatorului. Iar eu de regula urmez sfaturile primite. Nu va fi o autoritate tehnica, iar cel din fruntea ei trebuie sa fi avut legatura cu domeniul financiar. Vom vedea daca adoptam calea OUG .

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara,urgenta si simplificarea institutionala sunt principalele argumente pentru infiintarea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care va comasa intr-o singura institutie Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit Guvernului, in Uniunea Europeană, 15 state membre au în prezent acest tip de structură de supraveghere, printre care Germania, Marea Britanie, Austria, Polonia, Danemarca, Finlanda, Suedia si Tările Baltice.

Legea de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost trimisa din 20 martie spre promulgare la presedintele Romaniei de catre Senat, camera decizionala pe acest subiect.

ASF ar trebui sa preia de la 30 aprilie supravegherea peste piete financiare in valoare de peste 30 miliarde de euro, pe care opereaza cele doua burse de valori, comᅡpanii listate de peste 15 miliarde de euro, fonduri mutuale si societati de investitii finanᅡciare, brokeri, comᅡpanii de asigurari, fonᅡduri private de pensii si administratorii acestora. Comisiile responsabile de supravegherea pietei de capital (CNVM), a asigurarilor (CSA) si a pensiilor private (CSSPP) ar urma sa se desfiinteze.