"Desi a testat pragul de 4,43/EUR ieri, leul a incheiat ziua aproape de nivelurile apreciate ale intervalului tranzactionat de 4,42-4,43/EUR. Impreuna cu volumele relativ mari, aceasta sugereaza ca leul ar putea fi impulsionat de eventuale investitii straine la licitatia de titluri de stat de azi. Tensiunea a crescut pe scena politica, dupa ce numirea sefului DNA de catre premier a condus la critici din partea liderului partenerilor de alianta liberali. Acesta din urma a acuzat un pact intre presedinte si prim-ministru si a amenintat cu o eventuala renuntare la guvernare, abandonand totodata pretentia liberalilor la postul de ministru al justitiei. Ceea ce pare un eveniment minor a reusit sa inflameze spiritele, iar in lipsa unei explicatii clare, privitorii nu pot decat sa suspicioneze un fond mai putin ortodox al problemei", scri economistii ING intr-o nota furnizata clientilor.

Potrivit aceleiasi surse, o astfel de lipsa de transparenta afecteaza probabil increderea electoratului, afectand si increderea investitorilor, in sistemul politic din Romania. "Totusi, alianta a trecut peste inca un obstacol, iar cum liberalii detin 31% din locurile din parlament in vreme ce socialistii au 38%, aceasta alianta pare a fi cel mai sigur mod de a mentine majoritatea parlamentara", mai scriu economistii citati.

Spre deosebire de alte masuri agreate cu FMI care sunt in urma calendarului stabilit (cea mai importanta dintre acestea fiind decizia de a nu creste pretul gazelor pentru companii cu 5% la inceputul acestei luni asa cum era prevazut), guvernul a decis sa vanda inca 15% din actiunile Transgaz pe piata secundara. Operatiunea de vanzare incepe astazi si se incheie pe 16 aprilie, iar guvernul prognozeaza venituri intre 70 si 90 milioanei euro, la un pret de vanzare al actiunilor intre 171 si 230 de lei, se mai arata in document.

Ratele ON au ajuns in apropierea nivelului facilitatii de depozit in debutul sedintei de astazi, marcand o scadere spectaculoasa de la nivelurile in jurul a 4,5% tranzactionate anterior. Estimarea pozitiei de lichiditate a sistemului bancar din Romania este intotdeauna dificila, iar datele limitate puse la dispozitie de BNR si limita de suma la operatiunile repo au ingreunat si mai mult acest demers.

  • In vreme ce conditiile de lichiditate s-au imbunatatit in lunile precedente, credem ca recenta scadere a ratelor ON implica riscuri foarte mari ca sistemul sa se fi apropiat de trecerea de la deficit la surplus de lichiditate (sau poate sa fi trecut deja de acel punct). Publicarea calendarului lunar al BNR de maine va aduce noi date, insa credem oricum ca perspectivele pe termen scurt sunt in general pozitive pentru tabloul lichiditatii.

Recenta scadere a ratelor de pe intreaga curba FX swap pare favorabila pentru datoria publica in lei si ne asteptam ca, pe fondul unei cereri ridicate, ministerul finantelor sa vanda suma planificata de 400 milioane lei in obligatiuni pe cinci ani, astazi, la un randament maxim in jurul a 5,50%.