In ultimele trei zile, ministrul Vosganian a vorbit de doua ori despre imprimantele 3D ca despre un proiect care se deruleaza discret dar sigur. "Acum avem un colectiv care lucreaza pentru dezvoltarea tehnologiei imprimantelor 3D. Dupa opinia noastra, tehnologiile 3D vor da o grea lovitura economiei chineze si vor fi in avangarda evolutiei economiei mondiale. ", a spus ministrul. HotNews s-a interesat despre stadiul in care se afla proiectul imprimantelor 3D in Romania si putem confirma ca e coordonat de patru persoane: Varujan Vosganian, Varujan Pambuccian, Dan Nica si Mihnea Costoiu. In toamna va fi prezentat proiectul public iar din 2014 va fi inclus in finantarile de la Buget. Vezi in text detalii si un filmulet cu printarea unui rinichi uman.

Varujan PambuccianFoto: Hotnews

Intr-o discutie cu Varujan Pambuccian, acesta a spus ca exista deja cateva brevete in zona tehnologiilor de imprimare 3D. Brevetele au fost obtinute la Institutul de microtehnologii, dar nu numai acolo, spune Pambuccian. Sunt mai multe locuri in care avem brevete de tehnologii noi de imprimare 3D. "Exista insa si o componenta de risc pentru ca in momentul in care produci un material nou, nu stii cum va reactiona piata", mai spune acesta. " E un business, adauga Pambuccian, trebuie sa fii pe faza. Producatorii de imprimante 3D in ultimii 2-3 ani au racit foarte mult motoarele in zona de imprimante industriale pentru ca au avut un succes foarte mare in zona de mass market. Si acum totul se baga in mass market", mai spune Pambuccian.

Mai jos aveti un filmulet in care poate fi urmarit chirurgul Anthony Atala care demonstrează un experiment în faze incipiente: un printer 3D care utilizează celule vii pentru a realiza un rinichi transplantabil. Utilizând o tehnologie similară, Luke Massella, tânărul pacient al doctorului Atala, a primit acum 10 ani o vezică sintetică. Filmul are subtitrare in limba romana

"Investitia de risc consta in scoaterea din laborator in mocroproductie si apoi in fabricatie. Cand ai 10 brevete pentru mai multe tipuri de materiale, merita sa faci lucrul acesta, pentru ca daca nu merge unul poate merge altul", spune mai departe Varujan Pambuccian.

Problemele care pot aparea tin mai mult de sistemul de educatie, mai adauga Pambuccian. "Sectiunea din acest proiect care tine de invatamant e cea mai consistenta. Sunt foarte multe meserii care vor disparea iar altele vor aparea. Va dau cateva exemple: tot ce inseamna avocatura pe partea de proprietate intelectuala. In momentul in care grosul tranzactionarilor vor fi blue-printuri, proprietate intelectuala devine critica- e cam ceea ce se intampla astazi in muzica. O alta zona care va lua ampoare va fi cea a designului. O sa fie mii de producatori care vor scoate un singur produs. Va conta atunci, ca sa te diferentiezi cumva, partea de design, capacitatea de a particulariza un obiect pentru o serie mica etc. Asta necesita cunostinta de inginerie mecanica, de rezistenta, de simulare, de proiectare asistata. Ganditi-va ca proiectanti pentru modelare solida nu stiu sa existe. Iar aceea va fi o meserie noua, echivalentul muncitorului din ziua de azi. De aceea marea schimbare trebuie produsa in sistemul de invatamant si mai ales in cel preuniversitar", crede Pambuccian.

Acesta mai spune ca proiectul va fi prezentat public in toamna pentru ca primele linii de actiune sa fie finantate din bugetul de anul viitor.