Criza bancilor cipriote si impactul lor pe piata bancara romaneasca, alegerile pentru SIF Moldova, re-trimiterea in Parlament a legii privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt doar cateva dintre lucrurile cele mai importante in plan economic care s-au petrecut in saptamana care se incheie. Va prezentam in continuare topul evenimentelor economice atat pe plan intern cat si pe plan european, scrie site-ul Insidestory.ro.

Pe plan local

  • Suspendarea operatiunilor Bank of Cyprus Romania. Autoritatile bancare din Romania si din Cipru incearca sa gaseasca o solutie pentru preluarea Bank of Cyprus din Romania, care luni la prima ora a anuntat ca isi suspenda operatiunile de la Bucuresti timp de o saptamana.  Dupa izbucnirea crizei bancare din Cipru acum doua saptamani, care va duce la inchiderea celei de-a doua mari banci din insula, Laiki (Popular Bank of Cyprus), plus taxarea depozitelor care depasesc 100.000 de euro intr-o forma extrem de complicata, BNR, banca centrala a Ciprului, Bank of Cyprus si Autoritatea Bancara Europeana au discutat incontinuu ce se intampla cu operatiunile de la Bucuresti ale celor doua banci cipriote - Bank of Cyprus si Marfin (Laiki). Suspendarea activitatilor BofCy din Romania a provocat reactii numeroase in media romana.
  • Ministerul Finantelor  confirma in primul sau interviu acordat media din Romania de la numirea sa in functie, reducerea TVA la paine de la 1 iulie, rescrierea Codului Fiscal si alte masuri economice viitoare
  • Guvernul a aprobat intervalul de pret pentru oferta Transgaz si a dat startul celei mai mari vanzari de actiuni a statului din ultimul an si jumatate, desi putini se mai asteptau ca oferta sa inceapa in aprilie, asa cum promisesera guvernantii la inceputul anului.
  • Legea privind infiintarea ASF e retrimisa Parlamentului. Seful statului a cerut deputatilor si senatorilor sa impuna o experienta profesionala de minimum zece ani celor care vor conduce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). "Avand in vedere faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a Autoritatii de Supraveghere Financiara ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare", se arata in scrisoarea trimisa de Basescu catre Parlament.
  • Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a fost ales in Consiliul de Administratie al SIF Moldova, iar presedintele si directorul general Costel Ceocea si vicepresedintele consiliului Claudiu Doros au primit cate un nou mandat de membru in CA. , au afirmat sursele citate.  Membrii Consiliului de Administratie vor alege ulterior adunarii actionarilor presedintele si vicepresedintele SIF Moldova.

Pe plan international:

  • Coreea de Nord a transmis ca, incepand din 10 aprilie, nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice straine de la Phenian pentru ca exista "riscul unui conflict". Sefii misiunilor diplomatice ale statelor Uniunii Europene se reunesc sambata, la Phenian, pentru a decide eventuala retragere a personalului diplomatic.
  • O asociatie internationala de jurnalisti inregistrata in SUA dezvaluie, in baza unor scurgeri de informatii, secretele a 120.000 de companii offshone si a aproape 130.000 de persoane, expunand afacerile ascunse ale politicienilor, artistilor si bogatilor din peste 170 de tari, intre care si Romania.  Un numar de 86 de jurnalisti din 46 de tari au participat la investigatiile coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), parte a Center for Public Integrity din Washington, fiind posibil ca cercetarea sa fie cea mai ampla colaborare jurnalistica transfrontaliera din istorie, potrivit unui comunicat al asociatiei.  Informatiile au fost obtinute de ICIJ din 2,5 de milioane de fisiere digitale.
  • Presedintele Rusiei Vladimir Putin a emis un decret prin care le ofera oficialilor statului si functionarilor din sectorul public termen limita de trei luni pentru a-si inchide conturile bancare din strainatate si pentru a renunta la activele offshore, in caz contrar urmand sa-i demita din functii.
  • Banca Centrala a Germaniei Bundesbank a pornit o ancheta asupra bancii Deutsche, suspectata ca ar fi manipulat pretul instrumentelor financiare derivate pentru a ascunde pierderi de 12 miliarde de euro.
  • Somajul din UE si zona euro a inregistrat in februarie noi rate record, de 10,9% la nivelul celor 27 de state membre si de 12% in uniunea monetara, potrivit datelor anuntate, marti, de Eurostat
  • Presedintele  Italiei Giorgio Napolitano a numit un grup de consilieri externi care sa il ajute sa formeze un guvern pentru ca tara sa depaseasca actualul impas politic si a negat zvonurile legate de demisia sa, scrie Bloomberg. Printre cei zece consilieri alesi se numara membri din coalitiile parlamentare conduse de Pier Luigi Bersani si de fostul premier Silvio Berlusconi. Din cadrul formatiunii politice a comicului Bepper Grillo, Miscarea de 5 stele, nu a fost selectat niciun consilier. Masura luata de Napolitano vine dupa o saptamana in care liderii grupurilor parlamentare nu au reusit sa formeze un nou guvern.
  • Presedintele  Frantei Francois Hollande nu a renuntat la promisiunea facuta in timpul campaniei electorale de a impozita mai mult veniturile mari ale persoanelor fizice si intentioneaza acum sa transfere taxa de 75% asupra companiilor. Propunerea initiala a lui Hollande viza impunerea taxei asupra persoanelor cu venituri peste un milion euro, insa aceasta a fost respinsa de autoritatile franceze. Impozitarea companiilor cu 75% va nemultumi oamenii de afaceri, care s-au plans ca masura este excesiva si ca impreuna cu celelalte majorari de taxe ale guvernului socialist al lui Hollande va afecta investitiile si va duce la un exod al firmelor.

Comenteaza pe Insidestory.ro