Nicio surpriza in anuntul Bank of Cyprus de azi pentru sucursala din Romania. In sistemul financiar bancar unde totul se bazeaza pe incredere aceasta prelungire nu este un lucru foarte bun. Partea buna este ca mai sunt doua saptamani in care se poate negocia o vanzare a sucursalei locale si astfel si deponentii cu sume mai mari de 100 000 euro sa nu piarda niciun ban. Totusi, asa cum arata informatiile publice banca nu sta foarte bine din punct de vedere al structurii finantarii si nici din punct de vedere al sanatatii portofoliului. Din ce am vazut peste 66% din finantare venea de la banca mama asta inseamna ca in conditiile actuale sucursala ar trebui sa se finanteze din piata locala cam 400 milioane euro, scrie Florin Citu pe blogul lui.

Ca sa va dati seama ce inseamna acest lucru ganditi-va ca volumul tranzactiilor din piata interbancara in acest moment este de 350 milioane de euro. Mai mult, de 12 luni acest volum scade iar dupa ce se stabilizase la 400 milioane euro in perioada 2009-2010 (si stocul de bani din piata interbancar a tot scazut din 2009).

Asadar suma de care are nevoie Bank of Cyprus pentru a se finanta din piata interbancara este cu mult peste ce poate oferi piata in acest moment. Dar aici ignoram faptul ca nimeni nu ar mai imprumuta bani unei sucursale a carei “mama” a fost declarata falimentara. Mai simplu, suma respectiva nu este disponibila pentru BoC din piata interbancara locala.

Varianta in care BoC are obligatiuni ale statului roman si le foloseste pentru a se finanta la rata penalizatoare Lombard (9.25%) nu o iau in calcul pentru ca nu cred ca isi permitea sa investeasca o suma asa mare in obligatiuni. In plus la o dobanda asa mare nu cred ca ar fi ajutat BoC prea mult.

In acelasi timp tot informatiile publice arata ca portofliul performant este in jur de 75% din active ceea ce implica o rata a creditelor neperformante sau cu intarziere mai mare de 90 de zile foarte mare: aproxiamtiv 25%.

In aceste conditii orice cumparator se gandeste la costul de oportunitate – ce alta investitie as putea sa fac cu 200-400 milioane euro? Iar pentru un sistem financiar bancar care trece prin restructurare aceasta suma este enorma. Nu cred ca va exista un comparator pentru toata sucursala. Singura sansa este ca BoC sa imparta sucursala din Romania in doua:good and bad. Iar un comparator va achizitiona doar partea buna a bancii lasand partea mai putin buna sa fie transferata in bilantul BoC mama.

De fapt in joc este plata celor 200 milioane de euro ale deponentilor. Este nevoie de o banca care sa dea garantia ca acesti bani o sa fie disponibili pentru deponenti in totalitate. Pentru sanatatea sistemul financiar bancar din Romania sa speram ca un asemenea comparator va aparea foarte curand.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Florin Citu