Ministerul Finantelor are la ora actuala o rezerva de 6,2 miliarde de euro, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, in deschiderea sedintei de Guvern, precizand ca bufferul se foloseste pentru a finanta datoriile care ajung la scadenta si care reflecta deficitul. Ponta a adaugat ca mai exista si rezerva Bancii Nationale, in valoare de peste 35 de miliarde de euro, "in asa fel incat nu este nicio problema in achitarea transelor catre FMI, care revin Bancii Nationale in mai mare masura decat Guvernului."

​"Stiu cand am preluat Guvernul ca era o mare mandrie cu bufferul de 4 miliarde lasati si ca am marit salariile si pensiile din bufferul acela. Nu, din bufferul acela am finantat deficitul, nu se puteau mari salariile din pensiile din buffer. Sunt aceea rezerva pe care o are Ministerul Finantelor pentru a finanta datoriile care ajung la scadenta si care, de asemenea, reflecta deficitul, cu cat cheltuim mai mult decat incasam", a declarat Ponta.

Potrivit premierului, "acum sunt cu totul 6,2 miliarde. Avem, de asemenea, rezerva Bancii Nationale, peste 35 de miliarde de euro, in asa fel incat nu este nicio problema in achitarea transelor catre FMI, care revin Bancii Nationale in mai mare masura decat Guvernului."

Ponta a reiterat ca, pe primul trimestru, "ne-am incadrat in totalitate in reducerea deficitului bugetar asa cum a fost agreat cu partenerii internationali. Practic, in primul trimestru suntem, chiar cu o mica economie, am impresia, in cifrele prognozate. Vestea buna e ca ne incadram, se pare dupa primele estimari si date, si in cresterea economica pe care am luat-o in considerare la calcularea bugetului, crestere economica agreata cu partenerii internationali."

"E un lucru extrem de important, si anul trecut, cu seceta, cu probleme in toata Europa, aceea crestere de 0,7% in termeni reali, mult mai mica decat ne-am fi dorit, e totusi cea mai mare din regiune. Asta insemana ca avem o situatuie mai buna decat de ce se intampla in rest in Europa, insa nu atat de buna incat sa stam linistiti. Acest trend pozitiv este extrem de fragil si poate fi in orice moment inversat daca nu sunt lucruri pe care el gestionam bine", a precizat seful Executivului.

Ponta le-a spus ministrilor ca "atentia principala a Guvernului trebuie sa ramana pe acest domeniu, nimic nu e mai important decat consolidarea si trendului pozitiv economic si bugetar, dar ca este este foarte fragil. Sunt lucruri bune dar nimic nu este batut in cuie ca sa stam linistiti".

Premierul s-a aratat deranjat si de felul in care a rezultatele economice pe primul trimestru, prezentate marti, au fost reflectate in presa, afirmand ca intr-o parte a preseu s-au spus vestile bune, in timp ce in alta, "s-a spus doar de vestea rea".

"Incasarile la buget din impozit pe venit, TVA, accize fata de 2012 sunt mai mari cu o medie de 10%, avem insa o scadere. Am fost foarte interesat sa vad cum s-a relatat ceea ce am spus ieri, intr-o parte s-a spus de vestile bune, a presei, in alta parte s-a spus doar de vestea rea. Sigur, celelalte bune, ca avem incasari mult mai mari la TVA, la accize, nu erau stire, era doar ca avem incasari mai mici la impozitul pe profit si e o realitate explicata in 2 feluri: sunt firme care nu mai au finantare si trebuie sa le ajutam, dar sunt firme care fraudeaza practic statul si care denatureaza competitie", a declarat premierul.