Economia cipriota va avea de suferit foarte mult in urmatorii doi ani odata cu reducerea drastica a sectorului bancar impusa de creditorii internationali (UE, BCE, FMI) in schimbul ajutorului de 10 miliarde de euro, potrivit unui document al acestora publicat miercuri.

Produsul intern brut al Ciprului este de asteptat sa se contracte cu circa 12,5% in 2013 si in 2014 si sa fie puternic influentat de restructurarea sectorului bancar, care cantareste foarte mult in economia tarii, scrie raportul UE, BCE, FMI care va fi discutat vineri, la o reuniune la Dublin a ministrilor de Finante din Zona euro.

Mai precis, economia cipriota este de asteptat sa contracte cu 8,7% in 2013 si cu 3,9% in 2014 inainte de a reveni pe crestere in 2015, cand PIB ar urma sa urce cu 1,1%.

In cazul in caresituatia se inrautateste,Nicosia"se angajeaza saiamasuri suplimentarepentru a-si atingeobiectivelestabilite inprogramulde ajutor",decisla sfarsitul lunii martie,mai scrie documentul de16de pagini.

Planul de ajutorfinanciar prevede caCipruprimeste10 miliarde de euro de la Troica, baniar trebui sa serveascain mare masurala recapitalizarebancilor.