Guvernul din Cipru a prelungit cu o saptamana masurile de control al capitalurilor dar a mai relaxat resctrictiile, scrie Wall Street Journal. Nivelul transferurilor financiare permise a urcat de la 25.000 de euro la 300.000 de euro iar limita transferurilor de bani inafara tarii a crescut de la 5000 de euro, la 20.000 €. Turistii ciprioti care pleaca in excursie in strainatate pot lua cu ei 2000 € . Limita zilnica de retragere de la bancomatele a ramas limitata la € 300, mai noteaza WSJ.

Ministrul de Finante al Ciprului a emis un decret pentru a limita fluxurile de capital, incercand astfel sa previna fuga de capitaluri. Retragerile de numerar de la ghisee sunt limitate la 300 de euro pe zi, pe persoana, pe banca.

Pentru cei care studiaza in strainatate sunt permise transferuri in limita a 10.000 de euro/trimestru. Masurile restrictive se aplica pentru toate conturile, plati si transferuri, indiferent de moneda.

  • Pot fi facute plati ale salariilor angajatilor care lucreaza in afara Republicii si plati privind cheltuieli de subzistenta pana la 10.000  pe trimestru de scolarizare pentru persoanele care studiaza in strainatate sau pentru rude de gradul intai ale persoanelor care isi au resedinta obisnuita in Cipru, cu prezentarea de probe relevante.
  • Transportul de bancnote euro sau valuta straina peste suma de  3000 euro sau echivalentul in moneda straina de persoana, pe calatorie in strainatate, se interzice. Directorul vamii va pune in aplicare aceasta masura.
  • Masurile restrictive se aplica pentru toate conturile, plati si transferuri, indiferent de moneda, cu exceptia misiunilor diplomatice.

Vezi aici in ce a constat limitarea capitalurilor in Islanda

  • Masurile privind controlul capitalurilor ii afecteaza cel mai mult pe ciprioti, o serie de surse media scriind ca miliardarii rusi si-au retras discret banii pe care ii aveau in depozitele din bancile cipriote

Clientii bancilor cipriote nu vor putea sa-si incaseze cecurile in cash, dar va fi posibil sa depuna aceste sume in conturile lor.

  • "Prin controlul capitalului Cipru iese de facto din zona euro, daca admitem ca regula libertatii de miscare este inviolabila. Cat timp are loc aceasta iesire de facto este de vazut. S-ar putea sa fie mai lunga ca timp decat se anunta oficial. Si din punct de vedere al controlului capitalurilor se creeaza acum un precedent. Este de discutat deci daca aceasta regula va ramane "sacrosanta" in anii ce vin in UE. Nu pot sa nu ma gandesc la realitatea ca diverse tari, in zona euro, incearca sa restrictioneze prin diverse mjloace miscarea altor factori de productie". Oricum oficialii europeni trebuie sa fie mult mai atenti cu declaratiile pe care le fac (ma refer la ministrul de finante olandez, ca sef al eurogrupului), a mai adaugat profesorul Daniel Daianu pentru Hotnews.ro.

Intr-o nota transmisa membrilor sai, IIF atrage atentia ca economia cipriota s-ar putea contracta cu 20% in urmatorii doi ani.