Banca Centrala a Ciprului a respins ieri ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus din Romania, potrivit unor surse, citate de Mediafax. Banca Nationala cipriota cauta, acum, alternative de transfer a depozitelor de la unitatea locala. Depozitele de la BoC au coborat sub 100 milioane euro. In presa a circulat informatia potrivit careia cele doua oferte au fost considerate mult prea mici in comparatie cu ceea ce a evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanti.

Raiffeisen Bank ar fi cerut un discount mai mic pentru creditele pe care urma sa le preia de sucursala din Romania a Bank of Cyprus, dar Banca Transilvania, desi a solicitat un dis-count mai mare, a fost dispusa sa includa in portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.

Desi a solicitat un discount peste cel cerut de Raiffeisen, Banca Transilvania ar fi mandatat avocatii si reprezentantii trimisi in Cipru sa continue negocierile, dar acestia au avut o marja destul de limitata de imbunatatire a ofertei, sub presiunea actionarilor BERD si IFC.

Activele inregistrate in sucursala BoC din Romania insumea-za circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.

Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de sucursala locala, care indicau un nivel al depozitelor de peste 200 de milioane euro, in prezent portofoliul ramas insumeaza putin sub 100 de milioane euro.

De la momentul inchiderii sucursalei, in data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care insumeaza circa 3 milioane de euro.

De asemenea, exista informatii ca unii deponenti romani au acceptat inainte de declansarea crizei din Cipru sa realizeze plasamente prin intermediul sucursalei locale direct in Cipru, la un randament usor mai ridicat.

Ramane de vazut ce solutie va gasi Banca Centrala a Ciprului pentru a scoate depozitele Bank of Cyprus din Romania de sub procesul de "bail-in", asa cum au procedat in Grecia si Marea Britanie.

In cazul Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla in septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.

Desi a informat initial sucursalele ca masurile nu vor fi aplicate si in unitatile din alte state, Bank of Cyprus a decis sa inchida sucursala din Roma-nia incepand cu 1 aprilie, initial pe termen de o saptamana, timp in care urma sa identifice un cumparator pentru activele din bilantul local.

Masura a fost prelungita, o saptamana mai tarziu, pana luni, 22 aprilie, inclusiv.