In anul 2012, 239.000 persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate, se arata intr-un comunicat remis vineri de oficialii Institutului National de Statistica. Aceasta categorie de persoane a reprezentat 2,4% din populatia activa, 2,6% din populatia ocupata si putin peste un sfert (25,3%) din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial, mai spune INS.

La nivelul UE27, 3,8% dintre persoanele active erau subocupate in anul 2012. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate in randul populatiei active s-au inregistrat in Irlanda (6,9%), Marea Britanie si Spania (ambele cu 6,0%), Cipru, Portugalia si Suedia (toate 3 cu 4,7%) si Germania (4,3%), iar cele mai mici in Republica Ceha (0,5%) si Bulgaria (0,8%). In Romania, fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a crescut cu 2 mii.

Din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (6724 mii persoane), 463 mii persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 30 mii fata de anul precedent). Dintre acestea:

  • 458 mii erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2012, aceasta categorie de persoane a reprezentat echivalentul a 4,6% din populatia activa. La nivelul UE27, persoanele disponibile sa lucreze care nu cautau un loc de munca reprezentau echivalenul a 3,6% din populatia activa, intre statele membre valoarea indicatorului variind intre 1,0% in Franta si 11,6% in Italia.
  • doar un numar nesemnificativ de persoane care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul. La nivelul UE27, aceasta categorie de persoane reprezenta echivalentul a 0,6% din populatia activa

Rata somajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta fortei de munca in gospodarii, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice si sociale. Alaturi de acesta, pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica de asemenea, cu periodicitate anuala, un set de 3 indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume:

- persoane subocupate;

- persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul;

- persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.

Ultimii 2 indicatori ("persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul" si "persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul"), alcatuiesc impreuna "forta de munca potentiala aditionala".