Depozitele sucursalei din Romania a Bank of Cyprus vor intra sub legea bancara din Romania incepand din 25 aprilie, banii din conturi fiind garantati - in limita a 100.000 de euro- de Fondul de garantare a depozitelor din tara noastra, si nu de cel din Cipru, a declarat la Digi24 Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale. "Depozitele vor ramane intacte si, incepand din 25, ele vor intra sub incidenta legii romanesti, vor respecta regimul din Romania, si nu pe cel din Cipru, in conditiile in care intra sub jurisdictia legii romane, este clar ca vor avea acelasi regim ca la CEC, BCR sau oricare banca romaneasca", a mai adaugat Vasilescu. Potrivit surselor HotNews, sucursala din Romania a fost preluata de catre o banca romaneasca, BNR urmand sa faca oficial anuntul in cel mult doua zile.

Vasilescu a mai precizat ca problema Bank of Cyprus din Romania a fost solutionata si in doua zile - ragaz necesar pentru perfectarea unor proceduri tehnice - se va anunta banca ce va prelua filiala. Consilierul guvernatorului BNR a refuzat sa dea alte detalii.

Banca Centrala a Ciprului (BCC), in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus (BoC) cu inca doua zile, respectiv 23 si 24 aprilie, se arata intr-un comunicat al institutiei. Banca Nationala a Romaniei a primit o notificare in acest sens. In cele doua zile mentionate, clientii pot folosi in continuare retelele ATM, iar pentru necesitati deposebite sunt invitati sa contacteze call-center-ul sucursalei BoC din Romania, mai arata comunicatul.

Cel mai important punct al discutiilor este soarta depozitelor de la sucursala romaneasca, care intra sub incidenta reglementarilor cipriote. Adica depozitele de peste 100.000 de euro care ar putea fi taxate cu 40%.

Agentiile din Romania ale bancii au fost inchise initial pentru o saptamana, incepand cu data de 1 aprilie, dar termenul a fost prelungit cu inca doua saptamani.

Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.