Daniel Daianu ar urma sa ocupe pozitia de prim-vicepresedinte al Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), au declarat, marti, pentru Mediafax, surse din USL, conform carora acesta va asigura conducerea organismului alaturi de Dan Radu Rusanu, care va fi presedinte. Candidatii pentru functiile de conducere din cadrul ASF vor fi audiati marti dupa-amiaza in comisiile de buget din Parlament, urmand ca miercuri plenul celor doua Camere sa-i investeasca in functie. Potrivit surselor citate, Dan Radu Rusanu va fi secondat la ASF de catre Daniel Daianu, in calitate de prim-vicepresedinte.

De asemenea, Marian Sarbu, Daniel Tudor si Mircea Ursache vor fi vicepresedinti ai ASF, responsabili de domeniile care reveneau Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, respectiv, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

In februarie, surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX ca fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu este aproape de a fi numit in pozitia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), propunere politica acceptata si de Banca Nationala a Romaniei.

Guvernul a decis in luna decembrie a anului trecut, prin ordonanta de urgenta, sa desfiinteze autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenta invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

La acel moment, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca unificarea autoritatilor de supraveghere a pietei financiare nebancare este recomandata de catre Banca Centrala Europeana, mai ales in state in care adancimea acestei piete este mica.

Premierul Victor Ponta anunta tot atunci ca presedintele ASF va fi numit de catre Parlament pe baza experientei in domeniu si tinand cont de opinia BNR.

Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Finantelor sub mandatul lui Florin Georgescu, care de altfel a fost vehiculat ca posibil conducator al institutiei. Georgescu a revenit insa la BNR, iar chiar guvernatorul Isarescu a facut atunci o declaratie in care anunta ca fostul ministru va fi in continuare prim-viceguvernator al bancii centrale.

ASF este condusa de un consiliu format din 17 membri, din care un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti. Membrii Consiliului ASF sunt numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea comuna a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si Comisiei economice, industrie si servicii din Senat si, respectiv a Comisiei buget, finante si banci si Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din camera Deputatilor. Comisiile reunite efectueaza selectia candidatilor ce urmeaza sa fie numiti, exclusiv pe baza experientei si calificarii profesionale in supravegherea sectorului financiar. Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.

Crin Antonescu a declarat, luni, raspunzand unei intrebari, ca PNL il va sustine pe deputatul liberal Dan Radu Rusanu pentru functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Camera Deputatilor si Senatul se vor reuni miercuri la ora 10.00 in sedinta comuna pentru a vota membrii in Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF), a anuntat marti secretarul Camerei Deputatilor Niculae Mircovici, dupa sedinta Birourilor Permanente ale Parlamentului. Mircovici a aratat ca liderii grupurilor parlamentare se vor intalni marti, in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si "vor negocia cele 17 locuri care sunt in Consiliul de ASF".

Niculae Mircovici a mai spus ca marti la ora 14.00 incep audierile in Comisiile de buget-finante si cea economica privind membrii in Autoritatea pentru Supraveghere Financiara. "Maine, la ora 10.00, e plen comun cu mai multe puncte pe ordinea de zi, inclusiv alegerea membrilor in Autoritatea pentru Supraveghere Financiara", a adaugat Mircovici.

Legea pentru infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara se afla la promulgare. Actul normativ a mai fost trimis si in martie la promulgare, insa presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului sa il reexamineze. Legea a fost aprobata din nou saptamana trecuta, Parlamentul respingand observatiile sefului statului. In 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constitutiei, presedintele nu mai are dreptul sa intoarca legea la Parlament.

Surse din USL au sustinut luni, in declaratii pentru MEDIAFAX, ca seful statului ar urma sa promulge marti legea privind ASF.

Potrivit formei finale adoptate de Parlament, membrii ASF nu pot fi soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Guvernului si ai CA al Bancii Nationale a Romaniei. Persoanele care detin functii executive in ASF trebuie sa aiba o experienta profesionala de minimum 7 ani.