Consiliul Concurentei a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei prin care Marfin Bank Romania S.A. poate prelua controlul asupra Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala Romania (BoC) inainte de obtinerea autorizarii din partea autoritatii de concurenta. "Am luat aceasta decizie avand in vedere situatia actuala a sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, a carei activitatea a fost suspendata in contextul reorganizarii bancii mama. Prelungirea perioadei de suspendare ar avea efecte nefavorabile asupra clientilor", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform Legii Concurentei, o concentrare economica nu poate fi pusa in aplicare inainte de notificare si inainte de a fi declarata compatibila cu un mediu concurential normal, printr-o decizie adoptata de Consiliul Concurentei.

In cazuri exceptionale, Consiliul Concurentei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la aceasta interdictie daca solicitarea este motivata. Decizia Consiliului Concurentei tine cont de efectele asupra companiilor implicate si asupra concurentei.

Marfin Bank Romania S.A. a solicitat obtinerea unei derogari de la aceste prevederi ale legii pentru a prelua controlul asupra unor elemente de activ si de pasiv ale BoC, urmand ca dupa semnarea actului care sta la baza acestei operatiunii, sa notifice concentrarea economica, in cel mai scurt timp posibil.

Partile implicate in operatiune - Marfin Bank Romania si BoC - fac parte din grupuri de societati ce activeaza pe piata financiar-bancara.