"In perioada premergatoare numirii mele in functia de Presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in mass-media au fost vehiculate o serie de informatii potrivit carora ma aflu sub urmarire penala. Intrucat acest lucru nu este conform cu realitatea (...), va transmit alaturat copia deciziei Parchetului de pe langa Tribunatul lasi de neincepere a urmaririi penale, din decembrie 2012", scrie noul sef al ANAF, Gelu Stefan Diaconu intr-o informare remisa presei. Numai ca in document (trimis tot de Diaconu- pag 9, vezi atasament) se mentioneaza nu neinceperea urmarii, ci scoaterea de sub urmarirea penala care incepuse cu un an inainte.

Diaconu este finul lui Dan Radu Rusanu si fost coleg cu Daniel Chitoiu atit la ANAF, cit si la Ministerul Economiei. In 2007, Chitoiu a fost presedinte ANAF, iar Diaconu vicepresedinte ANAF. Imediat dupa numirea in functia de ministru al economiei, in 2012, Chitoiu l-a numit pe Diaconu director de cabinet. La scurt timp, Diaconu a primit si o functie de membru in Consiliul de Administratie de la Romgaz.

Potrivit ultimei declaratii de avere depuse, Gelu Stefan Diaconu are, impreuna cu sotia sa, doua case, una in Bucuresti si una in Ganeasa (Ilfov), doua terenuri intravinale (Vaslui si Ganeasa) in suprafata de circa 10.000 mp, si mai multe conturi in valoare totala de aproximativ 68.000 euro si 63.000 dolari.

In aceasta declaratie de avere este trecuta, la capitolul 7 Venituri din premii si din jocuri de noroc o suma de 105.000 euro incasati de la Eximbank in urma unui "litigiu compensatie incetare mandat".

S-a nascut in decembrie 1959 la Iasi si a absolvit in 1984 Facultatea de Finante - Contabilitate a Universitatii Al. I. Cuza Iasi.

Potrivit unui articol publicat de HotNews.ro in 2012, cand Daniel Chitoiu, pe atunci ministru al Economiei, a cerut printr-un ordin ca secretarul de stat Gelu Stefan Diaconu sa preia atributiile sale de la Economie pentru semnarea documentelor, corespondentei, actelor administrative si proiectelor de acte normative, relatia dintre cei doi este mai veche, ocupand amandoi functii de conducere in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in perioada guvernarii Tariceanu.

Potrivit CV-ului sau, Gelu Stefan Diaconu a fost vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, in perioada februarie 2005-februarie 2009. De asemenea, in perioada 2001-2005 a ocupat functia de director general adjunct al directiei generale de solutionare a contestatiilor in cadrul Ministerului Finantelor. In perioada 1997-2001 a fost director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor