Adrian Vasilescu: BNR nu a avut niciun fel de argumente, cu legea in mana, sa se implice eficient in cazul Bank of Cyprus. Asa ca a apelat la prestigiul si la influenta ei. Bineinteles ca problemele au fost foarte complicate

de DP     HotNews.ro
Vineri, 26 aprilie 2013, 15:47 Economie | Finanţe & Bănci


Adrian Vasilescu
Foto: AGERPRES
Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi ca Banca Centrala a Ciprului a emis un decret prin care a decis transferul unei parti din active si pasive catre Marfin Bank Romania. In comunicatul BNR se mentioneaza ca, de la demararea operatiunii de restructurare a sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, Banca Centrala a Romaniei a fost in neintrerupt contact cu Banca Centrala a Republicii Cipru, cu care a avut o buna conlucrare, in asigurarea reusitei acestei operatiuni, scrie Agerpres. Totodata, Banca Centrala a Ciprului, in decretul emis, subliniaza ca "operatiunea a fost realizata in stransa cooperare cu BNR si in conditiile aprobate de BNR".

In interventiile publice, s-au facut de asemenea referiri la faptul ca Banca Nationala a Romaniei a colaborat, in solutionarea acestei probleme, cu institutii internationale precum Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, la BNR fiind, in aceasta perioada, "un comandament cu foc continuu", a declarat vineri, intr-un interviu acordat Agerpres, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Centrale.

Acesta a vorbit si despre planurile folosite in timpul negocierilor, dar si despre asteptarile in ceea ce priveste modul in care ar putea actiona de acum inainte Marfin Bank.

Agerpres: Comunicatul BNR din 25 martie subliniaza ca problema sucursalei din Romania a Bank of Cyprus a fost rezolvata in conditii optime. Cum argumentati aceasta afirmatie?
Adrian Vasilescu: S-o luam metodic: 1) problema fiind rezolvata, depozitele transferate la Marfin Bank (Romania) si depozitele ramase la Sucursala romaneasca a Bank of Cyprus nu vor fi afectate de regimul bail-in aplicat in Cipru; daca nu s-ar fi gasit o solutie pateam ca in Cipru - dijmuirea depozitelor de peste 100.000 de euro, plus complicatii pentru depozitele de pana la 100.000 de euro, care erau garantate in Cipru; 2) Marfin Bank a preluat de la Bank of Cyprus obligatii de plata (depozitele clientilor) iar in contrapartida a primit lichiditati substantiale si credite de buna calitate, asa ca acum e si mai solida, indicatorul de solvabilitate urmand a fi de peste doua ori mai mare decat minimul cerut de reglementarile in vigoare; 3) daca sucursala Bank of Cyprus e o banca straina, Marfin este o banca romaneasca; subliniez - romaneasca, dar cu capital strain, ceea ce inseamna ca se supune reglementarilor si supravegherii Bancii Nationale a Romaniei, iar depozitele sunt garantate acum de Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania; 4) Banca Nationala a Romaniei ii poate asigura, potrivit legii, lichiditatea necesara pentru a face fata oricaror solicitari; 5) sucursala Bank of Cyprus va continua sa functioneze.

Agerpre: De ce a luptat BNR atat de mult pentru a salva depozitele de la Bank of Cyprus?
Adrian Vasilescu: Am spus deja ce s-ar fi intamplat cu depozitele daca nu exista o solutie. Adaug, acum, complicatiile ce ar fi intervenit daca sucursala n-ar mai fi avut bani sa plateasca retragerile: panica, interventii la Fondul de Garantare din Cipru etc, etc. Banca Nationala s-a luptat cu dintii ca sa rezolve aceasta problema, pentru a apara increderea in sistemul bancar. Populatia a inteles, odata in plus, ca in astfel de situatii se poate baza pe Banca Nationala.
 • Daca, sa spunem, Banca Feroviara din Romania, care este banca cu capital romanesc, ar vrea sa deschida maine o sucursala la Berlin nu se va duce la autorizare la Bundesbank, vine la Banca Nationala a Romaniei sa solicite autorizatie
Agerpres: Vreti sa detaliati cum anume s-a implicat Banca Nationala a Romaniei in rezolvarea problemei Bank of Cyprus?
Adrian Vasilescu: Au fost multe si mari dificultatile. Ele au plecat de la faptul ca Banca Nationala nu a avut argumente legislative, nu a avut ajutorul legii in rezolvarea acestei probleme. Bank of Cyprus este o banca straina. A plecat la drum spre Romania cu pasaportul european in buzunar, a intrat aici potrivit regulilor europene, cu acest pasaport fiind autorizata de Banca Centrala a Ciprului pentru a deschide sucursala in Romania. Asta este regula. Daca, sa spunem, Banca Feroviara din Romania, care este banca cu capital romanesc, ar vrea sa deschida maine o sucursala la Berlin nu se va duce la autorizare la Bundesbank, vine la Banca Nationala a Romaniei sa solicite autorizatie ca sa deschida banca la Berlin. Asa s-a intamplat si cand Bank of Cyprus si-a deschis sucursala in Romania. Autorizarea a dat-o Banca Centrala a Ciprului. Sucursala din Romania s-a dovedit a fi buna, a facut profit, nu a facut niciun fel de probleme in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii si nivelul de lichiditate. Problema care a aparut acum nu are cauze in activitatea sucursalei, ci in realitatile din Cipru. Iar BNR nu a avut niciun fel de argumente, cu legea in mana, sa se implice eficient in acest caz. Asa ca a apelat la prestigiul si la influenta ei. Bineinteles ca problemele au fost foarte complicate.
 • Viata a fost aici ca un film cu titlul "Trei saptamani, doua zile si douasprezece ore". Atat a durat aventura asta teribila
Agerpres: S-a apelat in aceste negocieri si la sprijinul institutiilor internationale precum FMI, Comisia Europeana sau Banca Centrala Europeana?
Adrian Vasilescu: A existat o buna conlucrare cu Comisia Europeana, cu Banca Centrala Europeana, cu Fondul Monetar International, care au sprijinit gasirea unei solutii. Negocierile directe dintre Banca Nationala a Romaniei si Banca Centrala din Cipru au fost insa, pana la urma, esentiale. Practic, la BNR a functionat un comandament cu foc continuu. Guvernatorul era la Washington, la Fondul Monetar International, primul viceguvernator era la BNR, la comanda, Nicu Cinteza, directorul de la supraveghere, comanda esalonul care lucra in linia intai. Telefoanele au fost inrosite. Cand se complicau lucrurile la Bucuresti, se lua legatura cu guvernatorul, la FMI. Parafrazand filmul lui Mungiu, care a luat premiu la Cannes, viata a fost aici ca un film cu titlul "Trei saptamani, doua zile si douasprezece ore". Atat a durat aventura asta teribila. In a treia zi, dupa cele trei saptamani, la ora 12.00, Banca Centrala a Ciprului a semnat decretul prin care punea pe hartie si sub semnatura toate rezolvarile negociate in aceste saptamani de foc.

AGERPRES: Banca Nationala avea si un Plan C daca esua si aceasta solutie?
Adrian Vasilescu: Bineinteles ca avea. Asa cum a avut si un plan B, pentru ca planul A a esuat. Planul A era vanzarea bancii. La un moment dat s-a poticnit acest plan si comandamentul de la BNR si-a dat seama ca nu mai exista nicio solutie legata de Planul A. Atunci s-a trecut la planul B. Planul C? Din moment ce nu a fost nevoie sa fie scos la suprafata, sa-l lasam sa dospeasca. Sper sa nu fie vreodata nevoie de el.

Agerpres: Cate ore pe zi au lucrat specialistii din BNR pentru a rezolva situatia?
Adrian Vasilescu: S-a lucrat... ora la ora cu programul de la Banca Centrala a Ciprului. Acolo, pentru ca sunt intr-o situatie foarte complicata, lucrul se incheie la 1.00 noaptea si echipele de soc vin a doua zi la 6.30 dimineata la serviciu. S-a lucrat si la BNR la fel. Clipa de clipa, comandamentul de la BNR a fost in legatura cu Banca Centrala a Ciprului.

Agerpres: Va temeti ca in perioada urmatoare ar putea iesi bani din Marfin Bank? Ca ar putea fi retrase depozite?
Adrian Vasilescu: Practic, ne aflam in fata unui pariu. Banca Centrala a Romaniei si-a incheiat rolul in rezolvarea acestei probleme. Legea nu-i da voie sa se amestece in relatiile dintre o banca si clientii sai, chiar daca in joc ar fi o banca romaneasca cu capital romanesc. Repet, suntem in fata unui pariu si vom vedea cum functioneaza un segment al societatii noastre, acei depunatori ale caror depozitele au fost transferate de la Bank of Cyprus la Marfin. Ei au asteptat ingrijorati o decizie legata de banii lor, de economiile lor in aceasta perioada de trei saptamani, doua zile si douasprezece ore. Unii au avut de facut plati, tranzactii, au avut nevoie de bani si nu i-au putut scoate. Altii au avut situatii de alta natura, aveau depozite care au expirat, trebuiau sa si le reinnoiasca, sau aveau plati de facut pentru ca aveau credite la sucursala respectiva. Unele lucrurile s-au rezolvat prin negocierile dintre BNR si Banca Centrala a Ciprului. Cum se prevede in decretul Bancii Centrale a Ciprului, cei care au avut credite de rambursat in aceasta perioada si nu le-au putut rambursa nu vor plati penalitati. De asemenea, absolut toate depozitele raman sub conditiile care au fost negociate cand a fost semnat contractul de depozit. Au trecut examenul de rabdare si de intelegere. Acum, au de dat un alt examen: al deciziei. Vor decide ce fac cu banii lor de la Marfin. In acelasi timp, pariul este legat de banca Marfin. Totul depinde acum de capacitatea de comunicare a celor de acolo, dupa ce personalul lor a fost intarit cu specialisti de la Bank of Cyprus Romania. Ce mesaje vor transmite ei publicului? Pentru ca au ce transmite! Dupa negocierile care s-au purtat, Marfin a obtinut o recapitalizare cu 20 milioane de euro. Este o suma importanta. Nivelul de lichiditate al bancii, in noile conditii, este cu mult peste nivelul mediu din sistemul bancar romanesc. Nivelul de solvabilitate, adecvarea capitalului deci, este de asemenea peste media sistemului bancar romanesc. Argumente au, asadar. Depinde de vocatia lor, de talentul lor, de cunostintele lor si de capacitatea de a avea un dialog sincer, deschis si credibil cu publicul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2014 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  Reklama... (Vineri, 26 aprilie 2013, 16:00)

  dekar [utilizator]

  ...fara perdea facuta pentru BNR,care a apelat si lucrat "cu prestigiul si influenta ei".Rahaturi si abureala;nici o banca nu lucreaza cu alta pe baza de prestigiu si influenta.BNR a tras cu dintii sa salveze depozite ale unor romani din banci cipriote.Personal ,nu-l mai cred de mult pe A.Fosilescu ca de altfel si pe seful lui,Mugur. Dulce relatare,bunicule !
  • +6 (6 voturi)    
   păcănele (Vineri, 26 aprilie 2013, 16:13)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui dekar

   Bătrâni, nebătrâni, iată că lui Vasilescu&Mugurescu le place riscul, ceea ce este o dovadă de tinerețe și de prospețime. S-au hotărât să facă un pariu interesant, dar, ca la pariuri, se mai și pierde, doar casa câștigă mereu. Aa, și mai e ceva... banii cu care pariază nu sunt ai lor, dar asta-i altă chestie.
  • +3 (3 voturi)    
   Correct (Vineri, 26 aprilie 2013, 17:50)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui dekar

   Dume cu prestigiul BNR sunt abureli. Motivul e a scapa cativa din marii nostri bogati, de a pierde banii. Uitati-va la Tiriac cat de disperat era pe la TV.
   Cand fugeau cu banii de taxe si impozite in Cipru radeau cu gura pana la urechi. Acum plang toti pe la TV, ce nedreptate li s-a facut.

   Acum na, prestigiul si influenta BNR nu face altceva decat sa ia paine de la gura omului de rand, si sa o bage inapoi in buzunarul bogatilor ca nu cumva ei sa piarda bani.
 • +2 (12 voturi)    
  hehe (Vineri, 26 aprilie 2013, 16:00)

  Mazeta [utilizator]

  Μă temeam că Merkel și Putin nu se vor înțelege cine să plătească găurile de miliarde din sistemul bancar cipriot. Iată că până la urmă s-a găsit o soluție: cică să plătească românii și alți fraieri ca noi. Vedeți? Întotdeauna este loc de înțelegere între prieteni. Voință să fie!
  • 0 (4 voturi)    
   superb (Vineri, 26 aprilie 2013, 16:21)

   adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   !
  • +5 (9 voturi)    
   mvasilel mugurescu nu plateste din banii lui de ac (Vineri, 26 aprilie 2013, 16:36)

   sconcsu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... plateste din banii romanilor, din banii de medicamente ale oamenilor bolnavi de cancer si din pensiile ciopartite ale oamenilor obositi de munca pe degeaba
   • +3 (5 voturi)    
    Ceva pute in toata chestia asta ? (Vineri, 26 aprilie 2013, 17:23)

    utug [utilizator] i-a raspuns lui sconcsu

    "Banca Nationala s-a luptat cu dintii ... " ca sa salveze bani murdari ... proveniti de la Bancorex si din alte jafuri ale economiei nationale ... si spalati in Cipru ? "Banca Nationala s-a luptat cu dintii ... " ca acesti bani din care nu s-au platit impozite sa se intoarca fara dijmuire la cei care i-au jefuit ?
    Din aceasta cauza ... "Banca Nationala a Romaniei a colaborat ... cu institutii internationale precum Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana" ?
  • +1 (3 voturi)    
   mecanismul e simplu (Vineri, 26 aprilie 2013, 17:05)

   sconcsu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cipriotii au golit banca pana la ultimul cent si au mai lasat datorii inca p-atat,

   vine isarel mugurescu o umple de bani si o da grecilor care sunt niste evrei cu masca.

   e simplu, cate bancorexuri n-a ciordit vasilel mugurescu, numai el stie ca d-aia a imprumutat romania 100 mld euro in 20 de ani.
 • +3 (5 voturi)    
  sigur ca da (Vineri, 26 aprilie 2013, 16:41)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Suntem convinsi de exemplu ca Banca Transilvania poate dechide filiale in Franta fara ca Banca Centrala a Frantei sa aiba un cuvant de spus sau vreo modalitate de control.
  La BNR ne ocupam cu sfaturi gen "ar fi bine sa creasca consumul", cu achizitia de limuzine si cu zapacit cursul valutar.
 • +1 (1 vot)    
  Pai sigur... (Vineri, 26 aprilie 2013, 20:11)

  IancuJianu [utilizator]

  ...taxele si impozitele pe dobinzi le ia BNR-ul (adica guvernul) dar banca cipriota se supune legilor cipriote desi conturile sint in Romania.
 • -1 (1 vot)    
  Mie mi se pare o afacere buna (Sâmbătă, 27 aprilie 2013, 3:56)

  Eu the first [utilizator]

  Banca centrala din Cipru e pusa de EU sa-si prajeasca clientii. Ca sa nu le insele increderea, incearca sa transfere conturi pe unde poate - pentru o banca, pierderea increderii clientilor poate insemna falimentul. Marfin miroase afacerea, da' evident ca nu vrea sa-i ajute pe gratis. Intra pe fir si BNR, care e ingrijorata de potentiala suparare a EU daca EU se simte trisata. Se negociaza fiecare cont care sa fie transferat, asa incat sa nu se transfere conturi pe care EU le vrea tunse scurt. EU e multumita, Marfin e multumita, BNR e multumita, numa' ceva carcotasi care nu pricep nimic din problema se gasesc sa vada pete negre acolo unde de fapt nu-s.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by